Metro-portal.hr

objavljeno 17.08.2012. 09:04:00
PROBOJ

Smanjenje mucanja za tjedan dana

Ovi rezultati pokazuju da se mozak može reorganizirati s terapijom te da su promjene u malom mozgu posljedica moždane kompenzacije za mucanje

Boljim razumijevanjem mozga do terapije za mucanje
Boljim razumijevanjem mozga do terapije za mucanje (Shutterstock)

Samo tjedan dana govorne terapije može reorganizirati mozak i smanjiti mucanje, navodi se u kineskoj studiji objavljenoj u internetskom izdanju medicinskog časopisa Američke akademije za neurologiju Neurology.

Ova kineska studija daje istraživačima novi uvid u uloge različitih regija mozga u mucanju, koje pogađa oko 1% odraslih. Studija je obuhvatila 28 osoba s mucanjem i 13 osoba koje ne mucaju. Petnaest osoba s mucanjem išlo je tjedan dana na govornu terapiju s tri seanse po danu. Druge osobe koje mucaju i članovi kontrolne skupine nisu išli na terapiju. Ispitanici su na terapiji ponavljali dvosložne riječi koje su im govorene, a zatim su čitali niz riječi koje su im vizualno prezentirane.

Nije bilo vremenskog ograničenja za obavljanje tih dvaju zadataka. Ispitanici koji su prošli terapiju poboljšali  su svoje prosječne rezultate na testiranju govora i postotka mucanja na slogovima. U onih koji mucaju, a nisu bili na ovoj terapiji, nije bilo promjene rezultata.

Pri istraživanju je korišteno skeniranje mozga za mjerenje debljine moždane kore za sve sudionike na početku i na kraju istraživanja. Mjerile su se i interakcije između više područja mozga tijekom njegovog mirovanja, što se naziva funkcionalnom povezanosti u stanju mirovanja. Kod ispitanika s mucanjem debljina i čvrstoća interakcija bila je smanjena u područjima mozga važnima za govor i jezik (Pars opercularis) u usporedbi s kontrolnom skupinom. Povećana snaga interakcije pronađena je u malom mozgu kod ispitanika s mucanjem u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Za ispitanike koji su bili na govornoj terapiji, funkcionalno povezivanje u malom mozgu smanjeno je na istu razinu kao kod kontrolne skupine, dok nije bilo promjena u području Pars opercularis.

"Ovi rezultati pokazuju da se mozak može reorganizirati s terapijom te da su promjene u malom mozgu posljedica moždane kompenzacije za mucanje", rekao je autor studije dr. Chunming Lu sa Sveučilišta u Pekingu. "Oni također pružaju dokaze da je područje mozga Pars opercularis promijenjeno u osoba s mucanjem."

Dr. Christian A. Kell, s Goetheovog sveučilišta u Frankfurtu, koji je u časopisu Neurology napisao uvodnik koji prati studiju, rekao je u vezi istraživanja: "Ovi bi rezultati trebali dodatno motivirati terapeute i znanstvenike u njihovim nastojanjima da utvrde kako terapija djeluje na reorganizaciju mozga i smanjivanje mucanja."

Izvor: znanost.com

17.08.2012. 09:04:00
http://metro-portal.hr/smanjenje-mucanja-za-tjedan-dana/73329/