Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2011. 12:48:00
MARŠ PROTIV ZATUCANOSTI

SlutWalk - prosvjed "drolja" protiv zadrtosti i mačizma

Sudionici ove neobične povorke izašli su na ulicu kako bi izrazili podršku svim žrtvama koje su prošle kroz pakao silovanja, a nakon toga nisu naišle na razumijevanje okoline

Hrabre i vesele djevojke u borbi protiv društvene zadrtosti
Hrabre i vesele djevojke u borbi protiv društvene zadrtosti (Alisa Marie Orozco)

Američki San Francisco prošlu je subotu bio domaćin svom prvom SlutWalku, svojevrsnom feminističkom odgovoru na zadrtost i mačizam ne samo društva i potencijalnih počinitelja, već i policije te državnih institucija.

Sudionici ove neobične povorke izašli su na ulicu kako bi izrazili podršku svim žrtvama koje su prošle kroz pakao silovanja, a nakon toga nisu naišle na razumijevanje okoline, ili su, još gore, bile optuživane da su same krive za to što im se dogodilo.

Zbog čega netko ima potrebu prosvjedovati protiv silovanja i silovatelja, pitat ćete. Na kraju krajeva, postoji li ijedna ozbiljna politička stranka na bilo kojoj strani političkog spektra koja za silovanje ima išta drugo osim riječi najdublje osude?

Koncept SlutWalka osmišljen je početkom ove godine u Kanadi, nakon što je na konferenciji o sprječavanju kriminala jedan policajac javno rekao kako bi se, kao metoda za smanjenje zločina, žene trebale prestati oblačiti kao drolje.

Očekivano, ta je izjava izazvala pravu buru među borcima za ljudska prava, posebice što je došla od osobe zaposlene u službi koja bi trebala biti puna razumijevanja prema žrtvama ovog gnjusnog zločina.

Nekoliko mjeseci nakon toga feministkinje iz Toronta organizirale su prvi SlutWalk, stajući u obranu prava svake žene da se oblači kako želi, bez da se pritom mora bojati hoće li je to učiniti metom nekog manijaka.

Hoće li se ova zanimljiva manifestacija proširiti i na ostatak svijeta, ostaje tek za vidjeti. Stoga, Like za hrabrost, Share za širenje ideje i svijesti!

12.08.2011. 12:48:00
http://metro-portal.hr/slutwalk-prosvjed-drolja-protiv-zadrtosti-i-macizma/62196/