Metro-portal.hr

objavljeno 07.01.2010. 09:22:45
NAPREDNO DRUŠTVO PROŠLOSTI

Slučajno otkrivena izgubljena civilizacija Amazone

Stotine geometrijski pravilnih objekata otkrivenih duboko u šumi Amazone vjerojatno su ostaci dosad nepoznate civilizacije

Izgubljena civilizacija Amazone
Izgubljena civilizacija Amazone (Daily Mail)

Arheolozi su pronašli više od 200 građevina oblikovanih u savršene krugove i pravokutnike, od kojih su mnoge povezane pravilnim cestama. Pretpostavljaju da jedno nalazište datira iz 1283. godine, no ostala bi mogla biti i tisuću godina starija.

Zemljani temelji pronađeni su u regiji koja se proteže 240 kilometara, od sjeverne Bolivije do amazonskih šuma Brazila. Prva nalazišta otkrivena su još 1999. nakon što je veliko područje prastare šume raskrčeno kako bi se napravili pašnjaci za stoku.

Građevine su uglavnom izrađene od zemlje bogate glinom, a temelji su im u prosjeku široki 9, te duboki 3 metra, dok zidovi idu oko metar u visinu. Najveće iskopine dosad otkrivene protežu se oko 300 metara u promjeru.

Tim istraživača otkrio je da su objekti rađeni na 200 metara visokom platou, na vrhu riječne doline. To je stanovnicima dalo prednost obrane te jasan pogled na područje oko rijeke. Dobar dio građevina smještene su u blizini izvora vode. Pretpostavlja se da objekti imaju i obredno značenje, s obzirom na simbolične geometrijske oblike koji su korišteni u izgradnji.

Koautorica studije Denis Schaan, sa Sveučilišta Para u Brazilu, smatra kako je u izgradnji sudjelovalo oko 300 ljudi, ako se u obzir uzmu i radnici i domoroci pomagači. To ukazuje da je regionalna populacija iznosila oko 60.000 ljudi. Iskopine na nekim nalazištima otkrivaju dokaze stalnog nastanjenja, što uključuje domaću keramiku, ugljen i komadiće oruđa.

Ova otkrića bacaju sumnju na prethodne studije koje su tvrdile da amazonsko područje podržava samo malene seoske zajednice. Umjesto toga, pretpostavlja se da su Amazonu nastanjivala kompleksna društva koja su vjerojatno izbrisana bolestima koje su u Južnu Ameriku doveli kolonizatori prije 500 godina.

07.01.2010. 09:22:45
http://metro-portal.hr/slucajno-otkrivena-izgubljena-civilizacija-amazone/30152/