Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2010. 21:19:15
PJERINO BEBIĆ

Slučaj Sunčani Hvar: Sanader i Polančec štitili interese Orco grupe

Pjerino Bebić je zbog Sunčanog Hvara zatražio hitan sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor

Pjerino Bebić
Pjerino Bebić (Cropix)

Gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić zatražio je žuran sastanak s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor kako bi se razmotrila novonastala situacija nakon što je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) nedavno jednostrano raskinuo ugovor o javno-privatnom partnerstvu s luksemburškom Orco grupom za hotelsko-turističku tvrtku Sunčani Hvar.

"Zatražio sam žuran sastanak s premijerkom Kosor jer je imovina grada Hvara i dalje u vlasništvu Orco grupe", izjavio je danas za Hinu Bebić. Po njegovim riječima, treba istražiti petogodišnje poslovanje Orco Groupe.

"Kada je Orco Group 2005. godine ušla u tvrtku Sunčani Hvar na godinu je u toj tvrtki ostvarivano 500.000 noćenje, a sada je broj noćenja prepolovljen. Orco grupi nije bio cilj unaprijeđenje turizma, nego da se dokopa imovine tvrtke Sunčani Hvar, a najveći gubitnik je postao grad Hvar", kaže Bebić.

Sanader i Polančec

Bebić također tvrdi da su bivši premijer Ivo Sanader i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec "štitili interese Orca". Bebić objašnjava da raskidom ugovora o javno-privatnom partnerstvu s Orco grupom država dobiva natrag paket od 7 posto dionica i tako u svom vlasništvu ima nešto više od 31 posto dionica.

Udio pak Orco Property Group raskidom ugovora pada sa 55,55 posto na 48,55 posto dionica Sunčanog Hvara.

HFP je po pisanju medija nedavno jednostrano raskinuo ugovor s Orcom za Sunčani Hvar, odnosno nije produljio petogodišnji ugovor o javno-privatnom partnerstvu, no, danas se nikakvi dodatni detalji o tomu u HFP-u nisu mogli doznati.

Po pisanju medija, razlog jednostranom raskidu ugovora je kršenje odredbe koja se odnosi na stabilno poslovanje tvrtke, a pritom se navodi i podatak da je Orco u pet godina otkako je preuzeo hvarsku hotelsko-turističku tvrtku njen dug povećao sa 105 na 580 milijuna kuna.(hina/metro-portal)

19.07.2010. 21:19:15
http://metro-portal.hr/slucaj-suncani-hvar-sanader-i-polancec-stitili-interese-orco-grupe/44777/