Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2010. 14:14:30
SUD ODLUČIO

Slučaj Pukanić: iskaz krunskog svjedoka i vještačenja su zakoniti

Krunski svjedok Tomislav Marjanović je sudjelovao u pripremi atentata, ali se naknadno nagodio s USKOK-om

suđenje Pukanić krunski svjedok
suđenje Pukanić krunski svjedok (Cropix)

Sudsko vijeće koje vodi suđenje šestorici optuženih za atentat na suvlasnika tjednika "Nacional" Ivu Pukanića odbilo je prijedloge obrane da iz spisa kao nezakonit izbaci iskaz krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića, ali i vještačenja napravljena u policijskom Centru za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić".

Krunski je svjedok, prema tvrdnjama tužiteljstva, sudjelovao u pripremi atentata, ali se naknadno nagodio s USKOK-om i odlučio svjedočiti protiv grupe optuženika.

Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića Marjanović je optužio da su se udružili zbog ubojstva Pukanića, ali i još dvije osobe u Zagrebu. No, obrana je tražila da se njegovo svjedočenje zanemari jer je status krunskog svjedoka navodno dobio nezakonito.

Sud se, međutim, s tim nije složio, kao ni s prijedlogom da bi neovisni stručnjaci trebali ponoviti sva vještačenja napravljena u policijskom centru "Ivan Vučetić".

Sva vještačenja provedena su po nalogu suda i napravila ih je ovlaštena institucija pa oni nisu nezakoniti, kazala je sutkinja Ivana Kršul. Dodala je da bi sud eventualno mogao raspravljati o kvaliteti tih vještačenja, ali da obrana to u ovom slučaju nije zatražila.

Obrana je najavila da će se na današnje odluke žaliti Vrhovnom sudu, a ako i taj sud odbije njihove prijedloge suđenje bi se 8. srpnja moglo nastaviti iznošenjem obrana optuženika koji to nisu učinili na početku postupka. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 14:14:30
http://metro-portal.hr/slucaj-pukanic-iskaz-krunskog-svjedoka-i-vjestacenja-su-zakoniti/42284/