Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2010. 12:47:28
ZABRINUTI RODITELJI

Slovenski vegetarijanci zahtijevaju bezmesne menije u školama

Među stručnjacima i pedagozima postoji velika suzdržanost oko uvođenja vegetarijanskog menija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Inicijativa da vegetarijanski meniji postanu obvezni u slovenskim vrtićima i školama podijelila je roditelje-vegetarijance na jednoj, te nutricioniste, ali i školske vlasti na drugoj strani.

Roditelji-vegetarijanci već godinama bezuspješno pokušavaju uvjeriti uprave javnih vrtića i škola da njihova djeca imaju pravo dobivati punovrijedne vegetarijanske obroke, pa sada traže da se to pravo regulira zakonom, dok nutricionisti i pedagozi upozoravaju na važnost mesnih obroka za stjecanje mišićne mase i energije za razvoj mozga kod mladih, piše u utorak ljubljanski "Dnevnik".

Jedna od inicijatorica navela je za ljubljanski dnevni list da škola i vrtić koje pohađaju njene dvije kćerke nisu odobrili molbu da im osiguraju pune vegetarijanske obroke, pa ih moraju uzimati sa sobom od kuće.

"Vegetarijanska prehrana je stvar izbora i odgovornosti svakog pojedinca, imam osjećaj da mi vegetarijanci nismo tretirani ravnopravno s onima koji jedu meso i mesne proizvode", rekla je majka te djece.

Iako neki moderniji nutricionisti daju za pravo roditeljima-vegetarijancima i iznose da je sadašnji model prehrane u državnim školskim ustanovama utemeljen na 50 godina staroj doktrini o nužnosti mesa u prehrani, među stručnjacima i pedagozima postoji velika suzdržanost oko uvođenja vegetarijanskog menija, piše list.

Nacionalni Zavod za zaštitu zdravlja upozorava da bi takvo rješenje iziskivalo dodatno obrazovanje i tečajeve za kuhare i organizatore prehrane u javnim ustanovama, te povećanje broja zaposlenih, piše list. Uz to, navodi "Dnevnik", pedagozi općenito izražavaju sumnju oko toga znaju li roditelji-vegetarijanci svojoj djeci ponuditi "uravnoteženi izbor obroka", a na nespremnost za promjene u tom području u velikoj mjeri utječe i činjenica da su vegetarijanci u velikoj manjini. Prema istraživanju starom dvije godine, u Sloveniji 96 posto populacije uživa mješovitu prehranu koja uključuje i meso. (hina/metro-portal)

09.03.2010. 12:47:28
http://metro-portal.hr/slovenski-vegetarijanci-zahtijevaju-bezmesne-menije-u-skolama/35004/