Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2011. 11:16:28
POLITIČKE IMPLIKACIJE

Slovenski tisak o presudama Gotovini i Markaču

Drakonske kazne dvojici hrvatskih generala u presudi Haaškog suda šokirale su Hrvate i oslabile poziciju premijerke Jadranke Kosor

Fotografija vijesti

Slovenski tiska tvrdi da kazne nisu iznenadile nikoga osim nepripremljenu hrvatsku javnost, neke su od konstatacija u komentarima slovenskog tiska koji i u subotu veliku pažnju posvećuje presudama i njihovim mogućim političkim implikacijama u Hrvatskoj i regiji.

"Presuda Gotovini i Markaču za ratne zločine nije iznenadila nikoga, osim možda same Hrvate koji su uvjereni u pravednost akcije Oluja i ne mogu prihvatiti činjenicu da se ratni zločini događaju i u oslobodilačkim ratovima", navodi mariborski dnevni list "Večer".

Više od osude dvojice generala Hrvate boli kvalifikacija Haaškog suda o "udruženom zločinačkom pothvatu" ondašnjeg hrvatskog političkog vodstva na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, navodi "Večerov" komentator Vojislav Bercko, uz ocjenu da će presuda iz Haaga imati teške političke posljedice u Hrvatskoj.

"Vlada HDZ-a koju vodi Jadranka Kosor podržava branitelje, ali je izgubila većinsku potporu javnosti. Sad kad se našla na udaru kritika da je više surađivala s haaškim tužiteljstvom nego s obranom generala, ta će vlada do jesenskih izbora biti politički mrtva", navodi slovenski list.

"Delo" navodi da se u haaškoj sudnici "zapravo sudilo Tuđmanu" i njegovim najbližim suradnicima.

"Sudsko je vijeće Tuđmana i najbliže suradnike definiralo kao zločinačku skupinu koja je zajedno s legitimnom operacijom (oslobođenja okupiranih krajeva) izvela i tajni plan etničkog čišćenja. Većina hrvatske javnosti i politike ne vjeruje u postojanje takve skupine, no ako egzodus Srba i nije bio planiran, znalo se je da je ubijeno više stotina civila i sustavno uništavano i pljačkano njihovo vlasništvo, kako se ne bi vratili", navodi "Delo" u komentaru.

"Nitko nije osudio Hrvatsku i Domovinski rat. Suci su jučer sasvim jasno osudili Tuđmana i tadašnji politički vrh Hrvatske. Presuda je bi toliko šokirala hrvatsku javnost, koja je žrtva sustavne manipulacije, jer joj političari nisu rekli da je mala skupina ljudi koja je pripremala Oluju imala još jedan cilj. Javnost nije osviještena da su se zločini događali i da zbog toga nitko nije bio kažnjen, a u Hrvatskoj nikad nije obavljena nepristrana procjena uloge tadašnjeg državnog poglavara u ratu i miru. Zato danas trezvena objašnjenja nakon godina maniopuliranja teško prodru do hrvatskih građana, a uz postojeću političku elitu i medije, teško da će do toga i doći", navodi ljubljansko "Delo".

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" s jedne strane ocjenjuje da je teza o "zločinačkom pothvatu" na sudu bila dokazana, ali ipak piše o "haaškoj farsi" i iznosi sumnju da će visoke kazne Gotovini i Markaču djelovati "katarzično" na odnose u regiji.

"Može se vjerovati svjedocima i međunarodnim promatračima da je manevar zastrašivanja (tijekom Oluje) koji su planirali hrvatski vojni i politički vrh u cjelini uspio, jer su Srbi iz Krajine masovno prebjegli u Bosnu i Srbiju, a mnogi od njih i bili žrtve postrojbi pod vodstvom Gotovine. Haag je u presudi koja se odnosi na zločinački pothvat nesumnjivo definirao zločin i počinitelje, ali je i zašao u neistražena područja međunarodnog prava, gdje inače vrijede sasvim druga pravila. Kad bi jučerašnju presudu dvojici hrvatskih generala preveli na slične događaje u sadašnjosti i bližoj prošlosti, na svakom bi se koraku susretali sa zločinačkim planovima za postizanje određenih državnih ciljeva. Koaliciju koja je okupirala Irak mnogi su prepoznali kao takvu kriuminalnu udrugu, a možda će se u budućnosti isto dogoditi s koalicijom koja preuređuje situaciju u Libiji i Obali Bjelokosti obali", navodi komentator Dejan Kovač.

Međunarodno je licemjerje osuđivati akciju u hrvatskom Domovinskom ratu koji je bio "čišći" od onog u Afganistanu, gdje je među civilima mnogo "kolateralnih žrtava" za koje nitko ne odgovara, navodi list.

Iako je "u statističkom pogledu" na području bivše Jugoslavije došlo do mnogih "zločina protiv čovječnosti", nema dokaza da je Haaški sud u dosadašnjim procesima i presudama izazvao željene procese očišćenja odnosno katarze, kakve je izazvao Nuernberški proces protiv vodećih nacističkih zločinaca, navodi list.

"Upravo suprotno, Haag je posijao osjećaj da je pravednost stvar raspodjele grijeha u skladu s politčkim interesima europskih država i SAD-a. Pritom čak nije jasno kakav je taj interes i njihov cilj - možda dokazati Balkancima da su obični barbari? Ili pak preko njih prikrivati vlastito barbarstvo? Ante Gotovina, kojem su vojničkim drilom prali mozak od njegove 17. godine kad se našao u francuskoj Legiji stranaca, više je žrtva tog barbarstva nego počinitelj barbarskog djela", zaključuje komentator slovenskog lista.

16.04.2011. 11:16:28
http://metro-portal.hr/slovenski-tisak-o-presudama-gotovini-i-markacu/57786/