Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2010. 10:31:13
NE DAJU MIRA...

Slovenski tisak najavljuje da bitka oko arbitražnog sporazuma tek počinje

Sve bi se moglo izroditi u referendum za ili protiv vlade Boruta Pahora, tvrdi u svojim komentarima u utorak slovenski tisak

(Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Politička bitka oko arbitražnog sporazuma koji je u ponedjeljak ratificirao slovenski parlament tek počinje jer se čeka referendum na kojemu će birači ratifikaciju prihvatiti ili odbaciti, a sve bi se moglo izroditi u referendum za ili protiv vlade Boruta Pahora, tvrdi u svojim komentarima u utorak slovenski tisak.

 

Slovenski parlament u ponedjeljak je sporazum o arbitraži ratificirao svim glasovima zastupnika vladajuće koalicije, dok je oporba glasovanje bojkotirala, tvrdeći da je arbitraža za Sloveniju loš instrument za rješenje graničnog spora s Hrvatskom i da vladajuća većina oporbi nije dopustila predstavljanje njezinih stajališta u parlamentu jer je ograničila trajanje rasprave.

"Kampanja pred referendum bit će oštra i nemilosrdna, a vlada će se itekako morati potruditi da ga dobije. Ona treba uvjeriti birače da predmet referenduma nije mjerenje potpore vladi ili premijeru Pahoru i njegovim reformama nego rješavanje granice s Hrvatskom", navodu u komentaru ljubljansko "Delo".

Referendum o arbitražnom sporazumu bit će oštar politički boj sadašnjeg premijera Pahora i bivšeg premijera Janeza Janše koji smatra da je s Hrvatskom bio bolji pregovarač od Pahora.

Zato će Janša "učiniti sve da arbitražni sporazum propadne" i "nema nikakve sumnje da će referendum biti frontalni sukob dviju opcija i dvojice političkih čelnika u kojemu će oni mobilizirati sve svoje snage", dodaje se u komentaru vodećeg slovenskog lista.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" pak navodi da je Pahorova koalicija ratifikacijom arbitražnog sporazuma pokazala "realizam" jer njime Slovenija može dobiti kontakt s otvorenim morem, ali da je time razbila fantazije nacionalističke desnice o "Sloveniji do rijeke Mirne".

"Taj realizam ima svoju pozadinu u obliku pritisaka EU-a i SAD-a na Sloveniju i Hrvatsku koji su doveli do arbitražnog sporazuma. Rješnje graničnog pitanja ne donosi Sloveniji samo kratkoročne političke koristi nego će koristiti našem gospodarstvu i bankama u prodoru na Balkan. U dilemi između arbitraže koju podržava međunarodna zajednica i neriješenog graničnog problema kao trajnog izvora konflikata ova se vlada odlučila za prvu mogućnost", navodi u komentaru "Dnevnik".

List dodaje da opozicija Pahora želi prikazati kao lidera "bez kralježnice" koji popušta međunarodnim pritiscima i ne osvrće se na teritorijalne gubitke koje je Slovenija imala u prošlosti, kad su njome vladali "strani gospodari".

Konfrontacija oko arbitražnog sporazuma po tvdnjama "Dnevnika" pretvorit će se međutim ne u pitanje koristi ili slabosti arbitraže nego će to biti jedna vrsta testa popularnosti vlade i "ulog" za parlamentarne izbore čije je redovno održavanje predviđeno tek za dvije godine, navodi list.

Iako je parlament u ponedjeljak uz bojkot oporbe ratificirao spoorazum o arbitraži, to je bila "prva bitka" u ratu za ratifikaciju koji zapravo "tek počinje", a tko je rat dobio znat će se tek nakon što se prebroje glasovi s referenduma, navodi u utorak mariborski list "Večer". (hina/metro-portal)

20.04.2010. 10:31:13
http://metro-portal.hr/slovenski-tisak-najavljuje-da-bitka-oko-arbitraznog-sporazuma-tek-pocinje/38246/