Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2010. 22:35:54
JADRANKA KOSOR:

Slovenski referendum neće utjecati na hrvatske pregovore

Kosor kaže da slovenski referendum više nema nikakvog utjecaja na naše pregovore s EU, čak i kad bi rezultati za nas bili nepovoljni

Jadranka Kosor Slovenija referendum arbitraža
Jadranka Kosor Slovenija referendum arbitraža (Damjan Tadić/Cropix)

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako je sigurna da rezultat referenduma u Sloveniji, čak i ako ne bude povoljan za Hrvatsku, neće nikako utjecati na hrvatske pregovore o ulasku u Europsku uniju, a najavila je i da je u pripremi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH.

Upitana u emisiji Media servisa za komentar izjave slovenskog kolege Boruta Pahora koji poziva građane da izađu na referendumu i glasaju za jer to znači kontakt Slovenije s otvorenim morem, Kosor je odgovorila kako je dogovor nje i Pahora potpisan i javan te da ga svaki građanin može provjeriti.

"Što god Slovenci odlučili to će biti njihova odluka, mi tu ne možemo utjecati. (...) Ali sigurna sam da i kad bi rezultati referenduma u Sloveniji bili nepovoljni, kad bi to slovenski birači odbacili, da to ne bi više imalo nikakvog utjecaja na naše pregovore i završetak pregovora", ocijenila je premijerka.

Upitana za komentar izjave predsjednika Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, koji je uoči posjeta Ive Josipovića Banjoj Luci i Derventi rekao da će se uspjeh politike hrvatskog predsjednika mjeriti po načinu rješavanju problema Srba u Hrvatskoj iz koje su, kako je rekao, Srbi protjerani kao narod da bi se vratili kao nacionalna manjina, Kosor je kazala:

"Nisam čula tu izjavu i sasvim sigurno da je istina drukčija. (...) Iz Hrvatske nitko nije protjeran, to je povijesna činjenica, a ogromne napore ulažemo da se svi koji su otišli, a hrvatski su državljani, vrate."

Komentirajući poziv premijera Republike Srpske Milorada Dodika Hrvatima da se vrate u RS, ponovila je kako se iskrenost mjeri po djelima i istaknula činjenicu da se do sada samo 10 posto Hrvata vratilo u RS.

"Naša se iskrenost mora mjeriti po onome što radimo, a ne po onom što govorimo. S čuđenjem vrlo često čujem Dodika koji nikako da kaže da je Sarajevo glavni grad BiH i ima vrlo specifičan odnos prema nekim stvarima. Međutim, nikad nije kasno. Ako se oživotvori njegov poziv za povratkom Hrvata, onda će to biti jako dobro", rekla je Kosor.

Na pitanje bi li posjetila RS odgovorila je: "Neprekidno govorim o jedinstvenoj BiH s tri konstitutivna naroda i s jednakim pravom građanki i građana BiH".

Govoreći o izvješću glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, Kosor je kazala da je Hrvatska spremna na otvaranje i zatvaranje Poglavlja 23. "Mislim da će Brammertz sve to prepoznati i da ćemo vrlo brzo, vjerujem do kraja španjolskog predsjedanja otvoriti Poglavlje 23", rekla je. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 22:35:54
http://metro-portal.hr/slovenski-referendum-nece-utjecati-na-hrvatske-pregovore/41632/