Metro-portal.hr

objavljeno 21.03.2012. 15:40:44
ŠTEDNJA

Slovenski parlament 'kreše' zastupnička prava

"Želimo dati jasan signal da je potrebno štedjeti i da štednja treba započeti od vrha", rekao je predsjednik parlamenta Gregor Virant

Fotografija vijesti

Skupina zastupnika iz stranaka slovenske vladajuće koalicije predložila je u srijedu da parlament po skraćenom postupku prihvati promjene zakona o zastupnicima koje bi donijele uštedu od više milijuna eura godišnje, javlja Hina.

"Želimo dati jasan signal da je potrebno štedjeti i da štednja treba započeti od vrha", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik parlamenta Gregor Virant, dodavši da takav prijedlog podupiru i zastupnici oporbe koji su također potpisali prijedlog izmjena zakona o zastupnicima.

Izmjenama se predlaže da se vrijeme u kojemu zastupnici nakon prestanka mandata imaju pravo na kompenzaciju prema dotadašnjoj plaći dok se ponovno ne zaposle, s godine dana skrati na šest mjeseci, a visina kompenzacije smanji na 80 posto iznosa plaće. Po riječima Viranta, dosadašnje isplate tih kompenzacija zastupnicima iznosile su 1,8 milijuna eura. Pravo na to izgubili bi oni koji prilikom prestanka mandata ispunjavaju minimalne uvjete za mirovinu i oni koji su zastupnici bili manje od šest mjeseci. Bude li prihvaćen, zakon bi se primjenjivao i na zastupnike koji ta prava koriste po starom zakonu.

Uz to, izmjenama zakona o zastupnicima za dvije trećine bi se smanjio sada dopušteni limit za usluge mobilne telefonije, manje bi dobivali za rad u svojim izbornim jedinicama, smanjio bi se fond za njihovo dodatno obrazovanje za trajanja mandata, a 20 posto više nego do sada plaćali bi usluge u restoranu parlamenta, dok bi naknadu za troškove prijevoza dobivali po pravilima zaposlenih u državnoj upravi, što je manje nego što dobivaju sada.

Virant je na konferenciji za novinare najavio i smanjivanje troškova za funkcioniranje stručnog aparata u parlamentu zbog čega će u planu za ovu godinu ostati samo investicije koje su nužno potrebne. Parlament zbog štednje neće kupovati nove automobile i tehnološku opremu, najavio je Virant.

U stručnim službama parlamenta postupno će se smanjiti i broj zaposlenih jer se neće zapošljavati novi kadrovi na mjesto onih koji odlaze u mirovinu.

Kako u srijedu navode slovenski mediji, vlada premijera Janeza Janše pripremila je u sklopu izrade proračunskog rebalansa za ovu godinu, što bi ga prema ranijim najavama ministra financija Janeza Šušteršiča parlament trebao usvojiti idućeg mjeseca, i opsežan paket mjera štednje u javnoj upravi te plan za smanjenje plaća najviših dužnosnika za šest posto, ali većina mjera još nije usuglašena sa sindikatima.

O mjerama štednje i donošenju proračunskog rebalansa kojim nova vlada namjerava smanjiti javnu potrošnju za 800 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu bit će riječi na sastanku vlade i zastupnika koalicijskih stranaka, što ga je premijer Janez Janša najavio za srijedu navečer.

21.03.2012. 15:40:44
http://metro-portal.hr/slovenski-parlament-krese-zastupnicka-prava/69315/