Metro-portal.hr

objavljeno 27.02.2011. 11:30:00
GRAĐANSKE INICIJATIVE

Slovenija: Traži se zaustavljanje rasprodaje nekretnina strancima

Slovenski premijer dobiva sve više zahtjeva da u pograničnom pojasu s Italijom uvede zaštitni pojas u kojem stranci ne bi mogli kupovati nekretnine

Fotografija vijesti

Od ukidanja ustavne zabrane prodaje zemlje i nekretnina strancima pri ulasku Slovenije u EU, oko tisuću nekretnina u pograničnom pojasu prema Italiji kupili su stranci, uglavnom Talijani iz Trsta, tvrde dvije građanske inicijative koje su premijeru Borutu Pahoru, predsjedniku države Danilu Tuerku i drugim dužnosnicima predložile da u pograničnom pojasu zato uvede "zaštitnu klauzulu" prema pravilima EU-a kako bi prestala "rasprodaja" nekretnina i zemljišta na tom području.

Inicijativa za Kras i Inicijativa za Primorsku navode da neka pogranična područja zbog prodaje nekretnina Talijanima postaju "tršćanske spavaonice", jer se u njih doseljavaju obitelji iz tog grada, a od toga ti krajevi nemaju ništa pošto novi stanovnici porez plaćaju u Italiji, a ne prilagođavaju se niti slovenskoj sredini nego čak zahtijevaju da se s njima komunicira na talijanskom jeziku.

Zbog spekulacija agencija za nekretnine cijene kvadratnog metra građevinskog zemljišta na tom su području porasle s 15 eura 2004. godine na današnjih 120 eura, a talijanske državljane u namjeri da kupe što više nekretnina podržavaju i banke, navode spomenute građanske inicijative.

Istaknuta političarka iz vremena slovenskog osamostaljenja Spomenka Hribar izjavila je za ljubljansko "Delo" da premijer Borut Pahor ima samo nekoliko mjeseci da donese odluku kojom će zaustaviti rasprodaju slovenske zemlje strancima. "Pravo da zaštitimo svoj teritorij daje nam zaštitna klauzula koja je pravo svake države koje su se EU-u priključile 2004. godine", rekla je Hribar za "Delo".

Kako navodi, riječ je o pravu iz 37. članka pristupnog ugovora, po kojemu su nove članice EU-a dobile pravo da u prijelaznom razdoblju od sedam godina, koji istječe 1. svibnja ove godine, donesu zaštitne mjere na području slobodnog protoka kapitala, te da se to odnosi i na promet nekretninama.

Premijer Borut Pahor izjavio je nedavno novinarima da njegova vlada vodi računa o inicijativama da se ostvari zaštitna klauzula za nekretnine u pograničnom pojasu i da prema tom problemu nije ravnodušna. No, to treba izvesti na oprezan i pametan način, izjavio je Pahor.

27.02.2011. 11:30:00
http://metro-portal.hr/slovenija-trazi-se-zaustavljanje-rasprodaje-nekretnina-strancima/55870/