Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 23:20:59
DANILO TUERK:

Slovenija neće dopustiti da izgubi kontakt s otvorenim morem

Slovenski predsjednik i ministar vanjskih poslova naglasili su da je arbitražni sporazum dobar za njihovu zemlju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u ponedjeljak su u svojim javnim nastupima naglasili da je arbitražni sporazum s Hrvatskom dobar za Sloveniju jer osigurava njene vitalne interese na moru.

"Arbitražni sporazum je dobar i realan, to je pravi okvir da se sporovi s Hrvatskom riješe", rekao je Tuerk za Slovensku televiziju, u tradicionalnom prednovogodišnjem razgovoru, u kojemu se uz aktualna unutarnja pitanja osvrnuo i na odnose s Hrvatskom.

"Pratio sam nastajanje tog sporazuma i sam sudjelovao u njegovu oblikovanju. Nije istina da slovenska pravna struka nema iskustva s međunarodnim arbitražama, mi smo u stanju ovu stvar dobro završiti. Slovenija neće dopustiti da izgubi kontakt s otvorenim morem", rekao je Tuerk..

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar komentirao je pak u ponedjeljak još jednom predmet i sadržaj arbitražnog sporazuma na tribini u Kranju koju je organizirala Darja Lavtižar Bebler, predsjednica parlamentarnog odbora za europska pitanja.

"Arbitražni sporazum jasno definira potrebu da se zadovolje vitalni interesi obiju država. Slovenski interes je sasvim jasan, to je izravni teritorijalni kontakt s otvorenim morem, a u sporazumu piše da se to treba uvažiti", rekao je Žbogar.

Kod arbitraža uvijek postoji određeni rizik jer presudu donosi treća strana, odnosno arbitražno vijeće, ali Slovenija ima dovoljno argumenata za svoje tvrdnje na arbitraži, rekao je Žbogar.

Šef slovenske diplomacije izjavio je također da sadašnja situacija u kojoj Slovenija nije uklonila svoje rezerve glede otvaranja triju hrvatskih pristupnih poglavlja u pregovorima s EU-om nije blokada nego proces usklađivanja koji još nije završen.

Žbogar je istaknuo da će arbitraža s Hrvatskom koja je već ratificirala arbitražni sporazum moći započeti tek kad ga ratificira i slovenska strana i nakon što se formira arbitražno vijeće. Da bi započela arbitraža potrebno je i da Hrvatska prije toga potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom, a to bi se moglo dogoditi krajem 2010. godine, ocijenio je Žbogar na tribini. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 23:20:59
http://metro-portal.hr/slovenija-nece-dopustiti-da-izgubi-kontakt-s-otvorenim-morem/29125/