Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2008. 02:17:39
23.-30. svibnja 2008.

Slovenija ne da turistima na Jadran

Od svih mogućih zapadnih susjeda na svijetu, Hrvatska je, eto, dobila Slovence. Ma, nije to neka najgora stvar na svijetu, ali ponekad doista vole glumiti neprobojno ‘predziđe zapadnoga svijeta’. Svi su već upoznati s našim međusobnim političkim naguravanjima, koja su ponekad i medijski malo izdramatizirana, ali dovoljna da jedni i drugi zauzmemo obrambeni stav.

Zato nas svaka sporna odluka naših prvih susjeda samo dodatno iživcira. Malo tko nije sebi u bradu progunđao pokoju žučniju sintagmu kada je na putu prema Zapadu zapeo na nekoj od slovenskih prometnica.

NametVlada Janeza Janše uvela polugodišnje vinjete od 35 eura. 

A onda nam je zemlja, za koju smo nerijetko znali reći da ju je moguće prijeći  i na rezervi, odlučila zapapriti. Netom prije početka turističke sezone i Eura, vlada u Ljubljani odlučuje naplatiti korištenje njihove prometne infrastrukture i uvodi vinjete. S tim da je najmanja predviđena ona polugodišnja od 35 eura.

Doista nam je teško sjetiti se tko ima veći cestovni namet. Jer vozili se vi sat, dan ili šest mjeseci, cijena je ista. U Hrvatskoj su ovu odluku odmah preračunali u gubitak na turističkom planu, a on iznosi oko 30 milijuna kuna. No, nećemo valjda i zbog toga prigovarati. 

Piše: Piše: Maja Bolanča
02.06.2008. 02:17:39
http://metro-portal.hr/slovenija-ne-da-turistima-na-jadran/8021/