Metro-portal.hr

objavljeno 08.08.2012. 19:25:17
SUSJEDI

Slovenija na rubu propasti

Raniji optimizam u razvitku Slovenije u međuvremenu je skim rezultatima.

Susjedima ide loše
Susjedima ide loše (Arhiva)

Njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung objavio je u srijedu opširni članak o Sloveniji, u kojemu upozorava na krizu što je pogodila ovu mladu članicu EU-a, uz tvrdnju da je raniji optimizam u razvitku zemlje u međuvremenu ustupio mjesto pesimizmu izazvanog lošim gospodarskim rezultatima.

Slovenija je izgledala poput "produžetka Austrije", piše SZ, ali je u međuvremenu počela sličiti Italiji.

"Dužnička je kriza potpuno zahvatila zemlju", piše list, podsjećajući da je prošlog tjedna kreditna agencija Moody's snizila kreditni rejting Sloveniji.

Nakon dobrih gospodarskih pokazatelja u vrijeme pristupa Sloveniju EU 2004., Slovenija muku muči s krizom i lošim trendom, a vlada je prinuđena štedjeti na sve strane.

Uzgred, list tvrdi da ni slovenska politika nije potpuno stabilna, te podsjeća na neuspjeh u prvom pokušaju formiranja vlade nakon izbora u prosincu, kao i na sudski postupak što se vodi protiv predsjednika slovenske vlade Janeza Janše zbog korupcije.

"Turizam je jedina uspješna gospodarska grana", piše SZ, uz tvrdnju da si Slovenci u svojoj zemlji ne mogu više priuštiti ono što mogu ponuditi gostima.

08.08.2012. 19:25:17
http://metro-portal.hr/slovenija-na-rubu-propasti/73170/