Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2010. 13:11:02
DA I NE

Slovenija: kampanja za referendum o arbitraži sve žešća

U centru pažnje uopće više nije arbitražni sporazum, a u nemilosrdnoj raspravi koristi se blaćenje kao u redovnim političkim kampanjama

arbitražni sporazum referendum Slovenija
arbitražni sporazum referendum Slovenija (Wikipedia)

Kampanja slovenskih stranaka uoči referenduma o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom postaje sve nesnošljivija i žešća, a u žarištu više i nije sadržaj sporazuma, nego tradicionalne podjele u slovenskom društvu, tvrde u četvrtak slovenski mediji.

U ideološki motiviranoj raspravi o sporazumu nitko više ne iznosi nove argumente "za" i "protiv" njegove potvrde, ali su međusobne optužbe sve teže, pa bi se - kad bi to bilo zakonski moguće - referendum mogao održati i ove, a ne sljedeće nedjelje, tvrdi u komentaru ljubljansko "Delo" dan pošto je vladajuća većina u parlamentu odbila prijedlog opozicije da se arbitražni sporazum proglasi ništavnim, a referendum zakazan za 6. lipnja otkaže.

"Na referendumsku nedjelju 6. lipnja znat ćemo onoliko koliko znamo i sada, samo što ćemo kao narod biti još više podijeljeni i posvađani, a to odgovorna politika ne bi smjela dopustiti", navodi vodeći slovenski list.

Da je nemilosrdna rasprava o arbitražnom sporazumu, u kojoj se rabi i javno blaćenje, s politički nekorektnim izrazima kao što su veleizdaja, sluganstvo, supermeni i praznoglavci, postala kontraproduktivna, pokazuje i zaplet zbog izjave o arbitražnom sporazumu što ga je dala Komisija Iustitia et pax Slovenske biskupske konferencije, navode mediji.

Katolička crkva u Sloveniji morala se u srijedu ograditi od izjave svog člana te komisije, čije je tumačenje inače dobro uravnotežene izjave biskupske konferencije shvaćeno kao potpora oporbenim strankama i protivnicima arbitražnog sporazuma, piše "Delo". On je za sporazum rekao da nije dobar i da neće donijeti pravednu granicu, od čega se Crkva odmah ogradila.

Ljubljanski list "Dnevnik" tvrdi čak da Vatikan kani podsjetiti slovenske biskupe da je papa Benedikt XVI. u novogodišnjem govoru diplomatskom zboru izrijekom pozdravio hrvatsko-slovenski arbitražni sporazum. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 13:11:02
http://metro-portal.hr/slovenija-kampanja-za-referendum-o-arbitrazi-sve-zesca/41068/