Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2011. 21:26:00
SVE PO MJERI :)

Slovenija dobila đžepnu podmornicu

Nakon raspada bivše SFRJ, četiri podmornice su 1991. iz splitske ratne luke Lore dovučene u Boku Kotorsku

Džepne podmornice u akciji
Džepne podmornice u akciji (Wikipedia)

U park za vojnu povijest u gradiću Pivki u zapadnoj Sloveniji u nedjelju je smještena džepna podmornica koju je Sloveniji kao muzejski eksponat poklonila Crna Gora.

Ministrica obrane Ljubica Jelušič, koja je prije godinu dana s crnogorskim ministrom obrane Borom Vučinićem dogovorila ovu donaciju, rekla je u nedjelju na prigodnoj svečanosti u Pivki da je u podmornicu koju je prije više od 25 godina projektirao Brodarski institut iz Zagreba, a sagrađena je u splitskom Brodosplitu, ugrađeno i mnogo slovenskog znanja, te da uspomenu na to znanje treba i dalje čuvati.

Zahvalila je Marjanu Pogačniku i Vojku Gorupu, Slovencima koji su imali visoke dužnosti u nekadašnjoj Jugoslavenskoj ratnoj mornarici, što su inzistirali da se provede ideja čuvanja tradicija podmorničarstva i najviše doprinijeli dolasku podmornice iz Crne Gore.

"Slovenci mogu biti ponosni na svoje pomorske tradicije, a ovaj eksponat svjedoči da smo među rijetkim državama u svijetu imali sposobnost gradnje podmornica", rekao je Pogačnik koji je umirovljen u činu kontraadmirala.

Podmornica je iz Crne Gore trajektom najprije odvezena u Italiju, a onda tegljačem u Sloveniju.

Džepne podmornice klase P-911 koje su se gradile u vrijeme bivše SFRJ, dugačke su 18,8, široke 2,7 i visoke 3,4 metra. Poslužuju ih samo četiri člana posade. Namjenski su bile građene da u slučaju rata mogu do obale Italije prevesti podmorske diverzante da tajno polože manja minska polja.

Nakon raspada bivše SFRJ, četiri podmornice su 1991. iz splitske ratne luke Lore dovučene u Boku Kotorsku. Nakon toga su još neko vrijeme bile u sastavu mornarice Vojske SRJ, a kasnije konzervirane u luci Tivat.

Slovenski mediji navode da Crna Gora preostale podmornice namjerava pokloniti Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

17.04.2011. 21:26:00
http://metro-portal.hr/slovenija-dobila-djzepnu-podmornicu/57839/