Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2010. 21:12:41
PATRICK VLAČIČ:

Slovenija će arbitražom dobiti zemljište u Međimurju

Slovenski ministar prometa izjavio je to u televizijskom sučeljavanju uoči referenduma o arbitražnom sporazumu

Patrick Vlačič referendum arbitražni sporazum
Patrick Vlačič referendum arbitražni sporazum (YouTube)

Međunarodna arbitraža dodijelit će Sloveniji oko 800 hektara zemljišta kod slovenske Hotize koji se sada nalaze u hrvatskom katastru, odnosno u međimurskoj općini Martin na Muri, izjavio je u utorak u okviru referendumske kampanje slovenski ministar prometa Patrick Vlačič.

U televizijskom sučeljavanju uoči nedjeljnog referenduma na televizijskoj postaji A-kanal Vlačič je oponirao Gregoru Virantu, bivšem ministru javne uprave u bivšoj vladi Janeza Janše koji se zauzima za odbacivanje arbitražnog sporazuma.

Na Virantovu tvrdnju da je arbitraža za Sloveniju prevelik rizik jer bi se moglo dogoditi da 800 hektara zemlje uz obalu rijeke Mure pripadne Hrvatskoj iako je to područje po njegovim riječima nadzirala slovenska policija na dan osamostaljenja 25. lipnja 1991. i da se ne zna hoće li arbitri u razgraničenju primijeniti kriterij katastarskih općina ili neki drugi, Vlačič je rekao kako je uvjeren da će arbitri to područje dodijeliti Sloveniji.

Po njegovim riječima, međunarodne arbitraže naginju prihvaćanju načela prirodnog razgraničenja država po rijekama, a na tom dijelu granice s Hrvatskom još vrijedi zastarjeli katastar s početka 19. stoljeća, pa je zato "logičan" zaključak da će to područje pripasti Sloveniji.

Vlačič je istaknuo da se Pahorova vlada zauzima za potvrdu sporazuma na referendumu, kako bi se uspostavila pravedna granica i konačno riješio spor, a Virant je ocijenio da arbitražni sporazum treba odbiti jer je za Sloveniju "previše riskantan", osobito zato što nije zajamčeno da će dobiti teritorijalni izlaz na otvoreno more kakav je, po njegovim riječima, imala pri osamostaljenju.

Slovensko državno izborno povjerenstvo u utorak je objavilo da će službeni podaci o rezultatu referenduma biti poznati u ponedjeljak, a službeno će se objaviti u utorak, kad stigne nekoliko tisuća glasačkih listića iz inozemstva, gdje glasuje dijaspora i zaposlenici u inozemstvu. (hina/metro-portal)

01.06.2010. 21:12:41
http://metro-portal.hr/slovenija-ce-arbitrazom-dobiti-zemljiste-u-medjimurju/41531/