Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2011. 13:45:43
SUD ODLUČIO:

Slovenci ne daju imovinu Karađorđevićima

Niti sudskim putem nasljednici srpske kraljevske dinastije Karađorđevića nisu uspjeli dobiti rezidenciju na Brdu kod Kranja

Rezidencija čiji povrat traže Karađorđevići
Rezidencija čiji povrat traže Karađorđevići (Wikipedia)

Nasljednici nekadašnje srpske kraljevske dinastije Karađorđevića nemaju vlasnička prava na rezidencijalni kompleks Brdo kod Kranja odlučio je slovenski sud, navode u četvrtak slovenski mediji prenosi Hina.

Sud u Kranju odbio je u utorak tužbeni zahtjev protiv Slovenije što ga je podnio Aleksandar Karađorđević, sin nekadašnjeg jugoslavenskog regenta Pavla, da mu se dodijeli polovica posjeda koji je sada u vlasništvu slovenske države ili isplati odšteta, piše ljubljansko "Delo".

Još nepravomoćna presuda nalaže mu osim toga i isplatu sudskih troškova.

Aleksandar Karađorđević, koji živi u Francuskoj, u civilno-pravnoj parnici protiv Slovenije zahtijevao je povrat imovine ili odštetu, tvrdeći da posjeduje kupoprodajne ugovore na pojedine parcele koje je od 1936. do 1939. godine kupio njegov otac.

Sud je u cijelosti prihvatio argumentaciju predstavnika slovenske države iz koje proizlazi da Aleksandar Karađorđević nema pravo na polovicu parcela u kompleksu Brdo, čija je vrijednost procijenjena na 260.000 eura.

Drugu polovicu traži njegova sestra Jelisaveta Karađorđević, koja se još nije odlučila na sudsku tužbu protiv Slovenije, navodi ljubljansko "Delo".

26.05.2011. 13:45:43
http://metro-portal.hr/slovenci-ne-daju-imovinu-karadjordjevicima/59296/