Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2010. 21:29:20
PROVOKACIJA ILI PREVID?

Slovenci ljuti zbog karte s talijanskim nazivima slovenskog teritorija

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar zbog tog je slučaja izrazio oštar prosvjed talijanskom veleposlaniku u Ljubljani Alessandru Pietromarchiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Slovenija je u četvrtak prosvjedovala zbog karte sjeverozapadne Italije koja se nedavno pojavila na službenoj stranci talijanskog ministarstva za školstvo, a na kojoj su neki slovenski krajevi naznačeni talijanskim nazivima, kao da se nalaze u Italiji.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je popodne da je zbog tog slučaja talijanskom veleposlaniku u Ljubljani Alessandru Pietromarchiju, koji je pozvan u ministarstvo na razgovor zbog spornih podataka, izrazio oštar prosvjed.

Na konferenciji za novinare nakon svog sastanka s gruzijskim ministrom vanjskih poslova Grigolom Vašadzeom, koji je boravio u posjetu Sloveniji, Žbogar je rekao da je od talijanskog diplomata zahtijevao da se ta stvar što prije uredi "prema činjenicama" koje postoje između dviju država. Primanje u rimskom ministarstvu vanjskih poslova, kako bi se riješio taj slučaj, u četvrtak je zatražio i slovenski otpravnik poslova Gregor Šuc.

Kako objašnjavaju slovenski mediji, na web-stranici talijanskog ministarstva školstva neki krajevi zapadne Slovenije prikazani su kao dijelovi talijanskih sjeveroistočnih pokrajina, i to s talijanskim nazivljem iz vremena Rapallskog ugovora između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 21:29:20
http://metro-portal.hr/slovenci-ljuti-zbog-karte-s-talijanskim-nazivima-slovenskog-teritorija/34107/