Metro-portal.hr

objavljeno 17.10.2008. 10:49:00

Slovenci izvan sebe: 'Stiže kraljica Elizabeta!'

Cijela je Slovenija ovih dana uzbuđena povijesnim posjetom britanske kraljice Elizabete II.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Prvi posjet britanske kraljice Elizabete II. Sloveniji predstavlja povijesni događaj, ocijenio je u četvrtak u razgovoru za nacionalnu televiziju predsjednik te države Danilo Tuerk.

"Kraljica jedne od najstarijih europskih monarhija dolazi u posjet jednoj od najmlađih europskih država. Zato se ne veselim samo društvenom aspektu posjeta, za nas je to i povijesni događaj", rekao je Tuerk.

Britanska kraljica Elizabeta II na tronu je niz godina i bit će "zanimljivo čuti" što će Slovencima reći i savjetovati, s obzirom na to da se tijekom svoje vladavine susrela s velikim brojem svjetskih vladara, državnika i uglednih osoba, dodao je slovenski predsjednik.

Elizabeta II i njen suprug vojvoda Filip sletjet će u utorak na ljubljanski aerodrom "Jože Pučnik", gdje će biti dočekani uz najviše državne i vojne počasti, a iz Slovenije će otići u četvrtak ujutro u svoj također prvi posjet Slovačkoj.

Tuerk je potvrdio da je u programu predviđen i posjet visokih gostiju ergeli lipicanaca Lipica na zapadu zemlje, te da će britanskoj kraljici biti simbolično darovan jedan konj lipicanac, no vjerojatno "u obliku skulpture", što diktiraju "praktični" razlozi. (hina/metro-portal)

17.10.2008. 10:49:00
http://metro-portal.hr/slovenci-izvan-sebe-stize-kraljica-elizabeta/12483/