Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2008. 15:06:28
JEEE!

Slovakinje više ne moraju pripadati muškarcu

Neke Slovakinje više neće morati dodavati "ova" u prezime

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Slovaci su nedavno djelomično ublažili kontroverzni zakon kojim se zahtijeva da se ženskim prezimenima u službenim dokumentima doda nastavak "ova".

Primjerice, do sada je svakoj Slovakinji udatoj za hrvatskog državljanina s prezimenom Horvat, na službenim slovačkim dokumentima po zakonu trebalo pisati Horvatova.

No, u skladu s novim zakonom, koji će na snagu stupiti početkom 2009. godine, doći će do djelomičnih izmjena kad je riječ o ženskim prezimenima. Otada, Slovakinje će na putovnicu, vozačku dozvolu i ostale službene slovačke dokumente moći napisati originalno suprugovo prezime, "Horvat". To će, međutim, vrijediti samo ako ta Slovakinja ima i državljanstvo neke druge države u kojoj se nastavak "ova" ne koristi. Zakon je uveden kako bi se izbjeglo da ista žena ima različito prezime u dokumentima iz drugih zemalja.

Zašto biti Horvatova kada sam svoja?

Slovački gramatički nastavak "ova" na ženska prezimena od ranije se ne primjenjuje na pripadnike nacionalnih manjina u zemlji. Primjerice, slovačka državljanka mađarske nacionalnosti i prezimena Nagy ne mora u dokumentima mijenjati prezime u Nagyova. Tako je moguće doskočiti i novome zakonu u slučaju da Slovakinja, udana za hrvatskog državljanina "Horvata" iz ranijeg primjera, nema dvojno državljanstvo. Dovoljno je da se na dan vjenčanja proglasi pripadnicom hrvatske nacionalne manjine i neće morati dodavati nastavak "ova" na muževljevo prezime. Naime, jednom upisano na službene dokumente, prezime će ostati isto u slučaju da se žena ponovo odluči vratiti u slovačku etničku skupinu. Prema slovačkom zakonu, pripadnost nekoj etničkoj skupini neograničeno je i može se, teoretski, mijenjati svakodnevno. (hina/metro-portal)

18.12.2008. 15:06:28
http://metro-portal.hr/slovakinje-vise-ne-moraju-pripadati-muskarcu/13729/