Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2011. 12:35:01
NAPOKON

Slomljene kosti liječit ćemo ultrazvukom

Novi ultrazvučni tretman pomaže pri zarastanju kostiju koje se inače moraju operirati

Exogen liječi ultrazvukom
Exogen liječi ultrazvukom (Smith&Nephew)

Do sada su nezgodni lomovi kostiju koje se ne mogu spojiti konzervativnom metodom u pravilu rješavani operacijama, nakon kojih su slijedili mjeseci oporavka i rehabilitacije, a u najgorim slučajevima pacijenti su se s bolovima i nemogućnošću pokretanja dijelova tijela nosili do kraja života.

Nova neinvazivna metoda liječenja ultrazvučnim valovima poslat će većinu takvih problema u tamnu prošlost. Naime, frakture se događaju u trenucima kada kost trpi veći pritisak od onoga koji može izdržati, što uzrokuje pucanje. Najčešći lomovi su kod mlađih muškaraca koji vode intenzivan život i starijih žena čije kosti je načela osteoporoza.

Dobar dio takvih fraktura zacijeli kako treba, no preko pet posto je tako komplicirano da između polomljenih dijelova ostaje rupa, koja je najčešće rezultat prekida dotoka krvi u kosti ili infekcije.

Takvi su se slučajevi liječili na način da se komadić kosti uzme s drugog dijela tijela i njime se spoje polomljeni dijelovi, a ta zdrava kost počne utjecati na proizvodnju faktora rasta koji će spojiti polomljenu kost.

No, mala naprava s baterijom koja emitira ultrazvučne valove do mjesta prijeloma stimulira kost na jednak način, pomažući da se kosti ponovno spoje. Uređaj se koristi dvadeset minuta dnevno kod kuće, a treba proći oko mjesec i pol dana da se rezultati vide na rentgenskoj snimci.

Što je najbolje, tretmani su potpuno bezbolni i nemaju poznatih popratnih učinaka, a klinička ispitivanja su pokazala da je 86% tretmana uspješno.

26.06.2011. 12:35:01
http://metro-portal.hr/slomljene-kosti-lijecit-cemo-ultrazvukom/60583/