Metro-portal.hr

objavljeno 24.12.2013. 14:50:00
HEH

Slobodno formiranje cijena goriva ne počinje od Nove godine

Tek usvajanjem novog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata u Saboru stvorit će se uvjeti za slobodno formiranje cijena nafte i naftnih derivata na hrvatskom tržištu

Kako li će to izgledati?
Kako li će to izgledati? (Arhiva)

Ministarstvo je reagiralo na sve češće spominjanje u medijima kako će se od 1. siječnja 2014. godine cijene nafte i naftnih derivata formirati slobodno, priopćenjem u kojem pojašnjava da je prijedlog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim je regulirano slobodno formiranje cijena derivata, upućen Saboru, ali još nije usvojen.

Nacrt prijedloga zakona o tržištu nafte i naftnih derivata usvojen je na 129. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 5. prosinca 2013. godine, i upućen je u Hrvatski sabor.

Tek usvajanjem novog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata u Saboru stvorit će se uvjeti za slobodno formiranje cijena nafte i naftnih derivata na hrvatskom tržištu te sigurnu i kvalitetnu opskrbu tržišta nafte i naftnih derivata temeljenu na tržišnim principima, navode iz Ministarstva.

S obzirom da će Hrvatski sabor ponovno zasjedati tek nakon 15. siječnja 2014. novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata može biti usvojen najranije na tom zasjedanju. Nakon usvajanja u Hrvatskom saboru, zakon će biti objavljen u Narodnim novinama, te 8 dana po objavi stupiti na snagu. Tek tada će formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata biti slobodno, ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Podsjećaju kako se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i prethodnim transponiranjem direktiva Europske unije u Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata postigao cilj otvaranja tržišta nafte i naftnih derivata, odnosno prisutnost više energetskih subjekata na tržištu nafte i naftnih derivata.

Naime, ukidanjem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena ukapljenog naftnog plina formiranje cijena naftnih derivata u Hrvatskoj biti će slobodno, na tržišnim principima, kao i u većini država članica EU.

Kao posljedicu toga, u Ministarstvu očekuju zdravu tržišnu konkurenciju među distributerima naftnih derivata te ističu da se na taj način potiču investicije i ulaganja u maloprodaju naftnim derivatima.

24.12.2013. 14:50:00
http://metro-portal.hr/slobodno-formiranje-cijena-goriva-ne-pocinje-od-nove-godine/82342/