Metro-portal.hr

objavljeno 31.12.2009. 10:31:15
TUŽNA GODINA

Slavni koji su nas napustili 2009. godine

Najviše je gubitaka pretrpila umjetnost, posebice književnost i glazba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)

John Hoyer Updike, američki pisac, pjesnik i kritičar umjetnosti umro je krajem siječnja godine na izmaku. Dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade za novele iz serije o Zecu (Rabbit, Run; Rabbit Redux, Rabbit Is Rich, Rabbit At Rest). Objavio je dvadesetak knjiga i desetak zbirki kratkih priča, koje su se redovno pojavljivale u The New Yorkeru.

Već za manje od mjesec dana izgubili smo još jednog značajnog pisca, Philipa Jose Farmera. Američki romanopisac poznat po svojem znanstveno fantastičnom opusu, bio je pionir u korištenju seksualnih i religijskih tema.

U ožujku je preminula Natasha Richardson, britanska glumica, kći Vannese Redgrave i supruga Liama Neesona. Nesreća na skijanju u Kanadi uzrokovala je izljev krvi u mozak.

Glazba je izgubila jednog od najvećih skladatelja filmske muzike Maurice Jarrea čija su djela oplemenila neke od najvećih filmova prošlog stoljeća poput Lawrencea od Arabije, Doktora Živaga i Put u Indiju za koje je dobio i Oscare, a na dugoj listi su i blockbusteri Društvo mrtvih pjesnika i Duh.

Još jedan bard znanstvene fantastike preminuo je tijekom travnja, J.G. Ballard čiji je Potopljeni svijet klasik i obvezna literatura svakog ljubitelja žanra. Po njegovim su djelima snimljeni filmski hitovi Crash i Carstvo sunca.

Još jedan nesretan slučaj odveo je s ovog svijeta glumca Davida Carradinea, znanog po svojim ulogama kung-fu majstora, čija se karijera pred kraj života digla na novu razinu nakon uloge u Tarantinovom Kill Billu.

Lipanj je odnio dvije legende u jednom danu, glumicu Farah Fawcett, najpoznatijeg Charlijevog anđela i kralja popa Michaela Jacksona, čija smrt još uvijek izaziva kontroverze i daleko je od rješenja.

U srpnju je svijet ostao bez popularnog glumca podrijetlom s prostora bivše Jugoslavije Karla Maldena, najpoznatijeg po ulozi detektiva u kultnoj seriji Ulice San Francisca i legendu televizijskog novinarstva Waltera Cronkitea.

Poznati demokratski senator SAD i brat pokojnog JFK-a Ted Kennedy preminuo je u kolovozu, kao i muzičar čije ime je obilježilo svijet električne gitare Les Paul. Nakon duge i teške borbe s opakom bolešću u rujnu nas je napustio glumac Patrick Swayze, a u listopadu se svijet oprostio od možda i najvećeg antropologa današnjice Claude Levi-Straussa.

Zadnjeg mjeseca u godini izgubili smo velikana ekonomije Paula Samuelsona, a zadnja poznata osoba koja nas je napustila je talentirana mlada glumica Brittany Murphy.

31.12.2009. 10:31:15
http://metro-portal.hr/slavni-koji-su-nas-napustili-2009-godine/29705/