Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2010. 13:12:37
NAGOMILANI DUGOVI

Slavni filmski studio MGM otišao u stečaj

MGM traži sudsku zaštitu od vjerovnika kako bi mogao nastaviti sudjelovati u produkciji filmova prema Tolkienovom Hobbitu

Slavni filmski studio MGM otišao u stečaj
Slavni filmski studio MGM otišao u stečaj (Wikipedia)

Slavni holivudski filmski studio MGM zatražio je u srijedu sudsku zaštitu od vjerovnika kako bi mogao nastaviti poslovati i sudjelovati u produkciji dva filma koja se temelje na Tolkienovom romanu The Hobbit.

U MGM-ovim studijima snimljeni su legendarni filmovi poput Ben Hura, Čarobnjaka iz Oza i onih o Jamesu Bondu. Nakon što ga je 2005. kupio konzorcij investicijskih fondova, MGM je počeo gomilati dugove.

Stečaj s preustrojem omogućit će vjerovnicima na čelu s Credit Suisseom i JP Morgan Chaseom da zamijene kredite u vrijednosti oko četiri milijarde dolara za vlasničke udjele u kompaniji. U sklopu tog plana kontrolu nad filmskim studiom preuzet će čelnici Spyglass Entertainmenta, manjeg holivudskog studija koji je u posljednje vrijeme snimio niz uspješnih filmova, poput To je rock'n'roll, Star Treka i Invictusa.

MGM-ov zahtjev sudu za zaštitom od vjerovnika označio je završetak višemjesečnih natezanja, obilježenih zahtjevima Carla Icahna, vlasnika značajnog broja MGM-ovih korporativnih obveznica, da MGM preuzme konkurenski Lionsgate u kojem on ima vlasnički udio. Rasplet je omogućio pristanak MGM-a na promjene u upravnoj strukturi, kojima je Icahn dobio mjesto u upravnom odboru, a tvrtka namjerava izaći iz stečaja za 30 dana. (hina/metro-portal)


04.11.2010. 13:12:37
http://metro-portal.hr/slavni-filmski-studio-mgm-otisao-u-stecaj/50695/