Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2010. 20:34:09
EKOSUSTAV

Slatke vode onečišćene, ekosustav ugrožen

UN upozorava na veliki rizik koji po ljude predstavlja uništenje slatkovodnih ekosustava

Jezero
Jezero (Wikipedia)

Onečišćenje rijeka, močvara i jezera prijeti raznolikosti slatkovodnih riba, sigurnosti opskrbe hranom, gospodarstvu i kvaliteti prehrane, objavio je u petak UN. Iz rijeka i jezera godišnje se izlovi 13 milijuna tona ribe čime se osigurava posao za 60 milijuna ljudi, stoji u studiji UN-ova programa za okoliš i Svjetskog centra za ribe.

Slatkovodne ribe važne su za kvalitetnu prehranu, osobito u Africi i dijelovima Azije, jer su važan izvor vitamina A, kalcija, željeza i cinka, navodi se u izvješću. Zbog toga UN upozorava na veliki rizik koji po ljude predstavlja uništenje slatkovodnih ekosustava te ističe potrebu da ih se zaštiti od onečišćenja, klimatskih promjena, prekomjernog izlova ribe i gradnje brana.

Izvješće je objavljeno na marginama UN-ova sastanka u Nagoyi u Japanu od 18. do 29. listopada kojemu je cilj potaknuti vlade i gospodarstva da učine više za zaštitu biljnih i životinjskih vrsta. Dok se izlov ribe u Aziji i Africi povećao u posljednjih 40 godina, u ostalim je dijelovima svijeta pao, a u nekim potpuno iščeznuo zbog onečišćenja okoliša.

Broj ribara na rijeci Volgi pao je zbog gradnje brana, a onih na jezerima Malawi i Malombe u Africi više nema zbog pretjeranog izlova i uništenja okoliša.

"Iznimno je važno zaštititi te prirodne ekosustave od uništenja uzrokovanog ljudskom aktivnošću, jer je vrlo skupo nadomjestiti ih jednom kada nestanu", rekao je Yumiko Kura iz Svjetskog centra za ribe.(hina/metro-portal)

22.10.2010. 20:34:09
http://metro-portal.hr/slatke-vode-oneciscene-ekosustav-ugrozen/50152/