Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2012. 18:51:00
FAIL

Slab interes za Uskršnje marševe

Diljem Njemačke organizirani su i ove godine tradicionalni mirovni Uskršnji marševi, s naglaskom na prosvjedima protiv rata, nasilja i opasnostima od nuklearne energije

Tradicionalni Uskrsni marševi ove su godine slabo posjećeni
Tradicionalni Uskrsni marševi ove su godine slabo posjećeni (Arhiva)

Tijekom cjelokupnog uskrsnog vikenda u Njemačkoj bi se trebalo održati oko 80 mirovnih prosvjeda, biciklističkih utrki, mirovnih svečanosti kao i crkvenih obreda posvećenih miru. Njih i ove godine organizira mreža Mirovnih kooperacija u Bonnu. Osim u Bonnu, mirovne demonstracije najavljene su u Berlinu, Frankfurtu na Majni, Chemnitzu, Augsburgu, Bremenu i Münchenu ali i u vojnim bazama u Ramsteinu, Jülichu i Gronau.

Umjesto politike rata - politika mira

Jedna od glavnih poruka ovogodišnjih Uskršnjih marševa je upozorenje na eventualni rat, odnosno, napad na Iran. Isto tako, sudionici prosvjeda zahtijevaju uvođenje jedne jasnije politike mira umjesto politike rata kada je u pitanju Sirija, kao i povlačenje vojnih trupa iz Afganistana. Oni traže i zabranu naoružanja, posebno onog nuklearnog kao i zatvaranje atomskih centrala.

Što se odaziva tiče, za sada, kako se čini, on nije tako velik kao prijašnjih godina. Na istoku Njemačke, u Chemnitzu, sudjelovalo je na Veliki petak, tek dvjestotinjak osoba - lani ih je u ovom gradu bilo nekoliko tisuća.

Uskršnji marševi u Njemačkoj inače imaju dugu tradiciju; prvi su se dogodili još 1960 godine. Njihov korijen leži u prosvjedu protiv nuklearnog naoružanja tijekom takozvanog hladnog rata. U godinama 1968. pa sve do 1983. ove su mirovne manifestacije doživjele svoj vrhunac. U tom je razdoblju, tijekom uskršnjeg vikenda sudjelovalo nekoliko stotina tisuća prosvjednika. No, nakon ujedinjenja Njemačke i sloma istočnog bloka, atraktivnost a time i broj sudionika, rapidno su počeli opadati.

Piše: Željka Telišman/DW
07.04.2012. 18:51:00
http://metro-portal.hr/slab-interes-za-uskrsnje-marseve/69846/