Metro-portal.hr

objavljeno 31.08.2010. 15:48:37
PREDMET SPORENJA

Skupština Hajduka usvojila Torcidin Kodeks

Glavna skupština športskog dioničarskog društva HNK Hajduk na današnjem je zasjedanju usvojila izvorni tekst Kodeksa kluba navijača "Torcida"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)

On je u posljednjih više od godinu dana predstavljao predmet sporenja između aktualnog gradskog vodstva na čelu sa splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom, koje se protivilo tom Kodeksu, i Torcide, koja je tražila njegovo bezuvjetno usvajanje.

Danas usvojeni Kodeks upravljanja Hajdukom postaje dio Statuta tog kluba. Hajduk je prvi sporstki kolektiv u Hrvatskoj koji je još 2008. godine preoblikovan u dioničarsko društvo čiji je grad Split sa 56 posto dionica većinski vlasnik.

U Kodeksu se naglašava da je stručnost temeljni preduvjet obnašanja svih dužnosti u Hajduku, te da čelništvo kluba mora imati jasnu viziju i strategiju razvoja Hajduka. Kodeksom se također zagovara potpuni profesionalizam vodstva Hajduka, zakonitost i transparentnost u poslovanju kluba, odgovornost u ostvarivanju sportskih i poslovnih ciljeva Hajduka. Osim toga, Kodeksom se traži moralnost i da čelnici i djelatnici Hajduka nisu zakonski kažnjavani, te neovisnost upravljanja Hajdukom, sprečavanje sukoba interesa i očuvanje ugleda i tradicije Hajduka.

Prvobitno je na današnjoj Skupštini Hajduka u izmjenama i dopunama Statuta bio ponuđen prijedlog Uprave kluba za koji je predsjednik Skupštine Vinko Radovani rekao da je utemeljen na prijedlogu Torcidinog Kodeksa. No, intervenirao je jedan od dioničara Žan Ojdanić, koji je i predsjednik Torcide, energično se usprotivivši tom prijedlogu klupske Uprave.

"Torcida neće odustati od Kodeksa i tražimo da se usvoji njegov izvorni sadržaj, a ne prijedlog Uprave koji nema pravnu vrijednost jer su u njemu samo izvučeni termini iz Torcidinog Kodesa".

Ojdanić je zaprijetio i ostavkom na dužnost predsjednika Torcide ukoliko se danas ne usvoji izvorni Kodeks. Ojdanićeve pristaše su nazočnima podijelili pisani tekst u kojem se ističe da sadašnji predsjednik Uprave Hajduka Joško Svaguša ne zadovoljava niti jednu točku Torcidinog Kodeksa.

Nazočnima se potom obratio splitski dogradonačelnik Jure Šundov rekavši da će on kao opunomoćenik gradonačelnika Željka Keruma glasovati za prijedlog Torcidinog Kodeska."Split ima tri svetinje: Svetog Duju, Hajduka i Torcidu", kazao je Šundov.

U glasovanju, koje je potom uslijedilo, jednoglasno je prihvaćen Torcidin Kodeks upravljanja Hajdukom. Takav ishod glasovanja pozdravljen je burnim pljeskom, a nazočni su pjevali pjesmu "Umrijet ćemo skupa za bile". (hina/metro-portal)

31.08.2010. 15:48:37
http://metro-portal.hr/skupstina-hajduka-usvojila-torcidin-kodeks/47100/