Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2012. 16:19:35
SUNDIAL 1965

Skuplturu Henryja Moorea ukrali preprodavači metala

Mooreova skulptura Sundial 1965, koju čine dva brončana polumjeseca, vrijedi do pola milijuna funti, rekla je policija

Dečki ovo hoće prodati na otpadu
Dečki ovo hoće prodati na otpadu (Arhiva)

Vrijedan brončani sunčani sat poznatog britanskog kipara Henryja Moorea ukraden je s imanja oko bivše umjetnikove kuće a pretpostavlja se da je to još jedna krađa umjetničkih djela postavljenih na otvorenom koju su počinili lopovi koji preprodaju sve skuplji metal.

Mooreova skulptura "Sundial 1965" (Sunčani sat 1965), koju čine dva brončana polumjeseca, vrijedi do pola milijuna funti (770.000 dolara), rekla je policija.

Policija je zamolila javnost za informacije o krađi koja se dogodila na nekadašnjem seoskom imanju Henryja Moorea Perry Green u Herfordshireu, u razdbolju između utorka navečer i ranojutarnjih sati u srijedu.

"Duboko smo ožalošćeni gubitkom Sunčanog sata... Mi brigu o skulpturama Henryja Moorea uzimamo iznimno ozbiljno i posljednjih smo godina pojačali sigurnosne mjere", rekao je Richard Calvoressi, ravnatelj zaklade Henry Moore. Zaklada je preispitala sigurnosne mjere nakon krađe Mooreove bronce 2005. godine. Henry Moore je umro 1986. godine u dobi od 88 godine.

Cijena bakra, glavnog sastojka bronce, i više se nego udvostručila tijekom posljednje tri godine što je dovelo do naglog porasta broja slučajeva krađe umjetničkih djela u metalu, kao i električnih vodova i poklopaca odvoda.

Posljednja istaknuta krađa skulptura s javnog prostora dogodila se u prosincu kada je iz londonskog parka ukradeno djelo britanske kiparice Barbare Hepworth vrijedno pola milijuna funti.

Novi prijedlozi za suzbijanje krađe metala trebali bi na snagu stupiti ove jeseni, najavila je britanska vlada u travnju.

13.07.2012. 16:19:35
http://metro-portal.hr/skuplturu-henryja-moorea-ukrali-preprodavaci-metala/72587/