Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2011. 20:41:00
PAPRENO SKUPO

Skriveni troškovi kod putovanja zrakoplovom

Zrakoplovne kompanije sve više proširuju izvor zarade – usluge koje su nekad bile uključene u cijenu karte, danas su pravi luksuz

Aerodrom
Aerodrom (Wikipedia)

Porast cijena nafte i postrojbi u zračnim lukama kao i želja za većom zaradom, potaknule su zrakoplovne kompanije na papreno naplaćivanje usluga koje su nekad bile uključene u cijenu karte. Donedavno su samo tzv. low cost prijevoznici dodatno naplaćivali sve osim samog prijevoza, ali su njihovu poslovnu praksu unazad dvije godine preuzeli i drugi. Američke avio-kompanije tako su 2010. zaradile 2,4 milijardi eura na dodatnim uslugama što je povećanje od 26% u odnosu na godinu ranije kada su te iste usluge bile uključene u cijenu karte.

Prtljaga
Niskobudžetni prijevoznici fiksnim iznosom koji se kreće od 20 do 50 eura naplaćuju i "prvi kofer", pri čemu težina ne smije prelaziti 20 kilograma. U suprotnom putnike očekuju dodatni troškovi. Ostali prijevoznici neprestano snižavaju težinu prtljage koja se prevozi besplatno. Lufthansa tako od 1. lipnja 2011. besplatno prevozi jedan kofer po putniku čija težina ne premašuje 23 eura. Svaki dodatan kofer košta 50 eura. Službeni razlog: Rasterećenje putnika s manje prtljage. Donedavno su u cijenu leta preko oceana bila uključena dva kofera.

Dodatna kilaža
Dobro izvažite torbe prije nego se uputite u zračnu luku i rasporedite teret tako da ne premašujete maksimalnu dopuštenu kilažu jer je svaki kilogram i te kako skup. Ryanair za dodatni kilogram traži 20 eura, EasyJet 12, Lufthansa 5. Germanwings dodatnih pet kilograma naplaćuje 20 eura uz online najavu ili 40 eura u zračnoj luci. Cijene prtljage uglavnom su veće u sezoni i u zračnoj luci pa provjerite možete li dobiti popust ukoliko prtljagu prije puta registrirate putem web stranice prijevoznika.

Kašnjenja
Prema propisima Europske unije, zrakoplovne kompanije moraju putnicima platiti odštetu za kašnjenja. Putnici su tako 2010. dobili 2,4 milijuna eura odštete. No, kompanije su odmah prepoznale mogućnost za poskupljenje pa Ryanair danas putnicima nudi svojevrsno osiguranje od kašnjenja koje naplaćuje dva eura po letu i putniku.

Rezervacija mjesta
Tko prvi njegovo sjedalo, pravilo je Ryanaira koji ne naplaćuje rezervaciju mjesta ali omogućuje tzv. "Priority Boarding". Za četiri dodatna eura putnik može među prvima ući u zrakoplov i zauzeti mjesto koje mu se sviđa. Germanwings rezervaciju sjedala nudi po osam eura po putniku. Ukoliko se odlučite protiv rezervacije, sjedalo će vam biti određeno prilikom check-ina, a postoji velika vjerojatnost da nećete sjediti pored osoba s kojima putujete.

Promjena putnika
Kupili ste kartu, ali ne možete ići na put i kartu želite prenijeti na drugu osobu. Može, ali uz dodatne troškove. Promjenu imena na karti prije puta Germanwings naplaćuje 35 eura, a Ryanair čak 150 eura.

Piće i hrana
Prije desetak godina je hrana koja je bila uključena u cijenu karte u avionima bila znatno kvalitetnija i obilnija. Danas na letu s jedne obale SAD-a na drugu, što je let od gotovo šest sati, nećete dobiti besplatan obrok, a od pića možete računati tek s čašom vode ili kavom.  

20.06.2011. 20:41:00
http://metro-portal.hr/skriveni-troskovi-kod-putovanja-zrakoplovom/60385/