Metro-portal.hr

objavljeno 08.08.2013. 13:10:00
ROBERT GALBRAITH?

Skrivanje iza pseudonima kao marketinški trik

Autorica sage o Harryju Potteru, J.K. Rowling, nedavno je objavila svoj prvi krimić. I to pod pseudonimom

Krimić autorice Harry Pottera
Krimić autorice Harry Pottera (Arhiva)

Svijet spisatelja je kao malo jezero s mnogo malih i nekoliko velikih riba. I kada se nešto neobično dogodi, kao što je to slučaj s najnovijim otkrićem da se iza autora krimića "Cuckoo´s Calling" ("Kukavičji zov") Roberta Galbraitha krije nitko drugi nego autorica sage o Harryju Potteru, J.K. Rowlnig, tada se u maloj bari podignu visoki valovi.

Pseudonim kao utočište

Povijesni primjeri pisanja pod pseudonimom su uglavnom nastali zbog mnogo ozbiljnijih razloga. Njemački autor Erich Kästner, čije su se knjige nakon dolaska nacionalsocijalista na vlast našle na lomači, pisao je pod raznim pseudonimima kako bi izbjegao progon. I to pod nekoliko: Berthold Bürger, Melchior Kurtz i Robert Neuner.Reakcije publike i ceha su podijeljene.

S jedne strane se odaje počast autorici koja je, posegnuvši za pseudonimom, skinula sa sebe teret očekivanja koji dolazi s činjenicom da se radi o jednoj od najprodavanijih autorica svih vremena. No neki se ipak pitaju zbog čega se Rowland skriva iza muškog identiteta.

Spisateljice su u prošlosti često pisale pod pseudonimima kako bi uopće mogle izdavati. Do duboko u 20. stoljeće u mnogim europskim zemljama su na snazi bili zakoni koji su zabranjivali ženama da zarađuju bez dozvole supruga. Tako su se spisateljice Amandine Aurore Lucile Dupin de Francueil i Mary Anne Evans godinama skrivale iza pseudonima George Sand odnosno George Eliot. I sestre Brontë su se godinama skrivale iza muških imena.

Predrasude po žanrovima

Iza pseudonima se skrivalo i zbog toga jer se određeni žanrovi često vezuju uz određeni spol. Prema ustaljenim stereotipovima spisateljice se trpaju u "meke" ljubavne žanrove dok se od muškaraca traži akcija. U Njemačkoj je 1960. izbio pravi mali književni skandal kada je nagradu za najbolji kriminalistički roman dobila knjiga anonimnog autora "Smrt u St.Pauliju". Kada se otkrilo da je autorica romana spisateljica Irene Rodrian, organizatori su odbili isplatiti novčanu nagradu koja je išla uz priznanje. U Njemačkoj se danas malo tko zbog želje za uspjehom u određenom žanru skriva iza nekog pseudonima. "Pseudonimima se najčešće služe autori koji 'skaču' iz žanra u ženr", kaže Günter Butkus iz izdavačke kuće Pendragon. Iza pseudonima se skriva i iz marketinških razloga. Njemačka spisateljica Cora Stephan piše po pseudonimom Anne Chaplet jer joj se čini da njezino pravo ime "ne djeluje dovoljno glamurozno".  "Pseudonim mi je važan jer sam htjela da moje knjige budu uspješne", rekla je Stephan / Chaplet. Koji motivi stoje iza Roberta Galbraitha odnosno J.K. Rowland, još uvijek nije poznato.

Piše: Holger Ehlig/nk/DW
08.08.2013. 13:10:00
http://metro-portal.hr/skrivanje-iza-pseudonima-kao-marketinski-trik/79747/