Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2013. 17:40:00
MI HRVATI

Skoro trećina Hrvata ima samo osnovnu školu

Preko polovice Hrvata koristi Internet, a visokoobrazovanih je niti sedamnaest posto, tako da je zemlja znanja negdje drugdje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Zovete li se Ivan ili Marija Horvat, takvih kao vi u Hrvatskoj ima na stotine. Naime, kako je podatke predstavio Državni zavod za statistiku, radi se o najčešćim imenima i prezimenu u Hrvatskoj. 

Nepismenih je Hrvata tridesetak tisuća, a nepismenost je više zastupljena među ženama kojih ima 1.3 posto, dok je nepismenih muškaraca 0.4 posto.

Preko polovice Hrvata starijih od 15 godina ima završenu srednju školu, 30.8 posto osnovnu, dok je visokoobrazovanih 16.4 posto, a najviše ih ima u Gradu Zagrebu, ekonomskom i kulturnom središtu. S druge strane, najmanje ih je u Virovitičko-podravskoj županiji.

Od ostalih zanimljivosti iz popisa stanovništva izdvajamo 57.4 posto ljudi koji su izjavili da se znaju koristiti Internetom, 53 posto zna koristiti e-mail, a 45.2 posto tvrdi da zna koristiti Excel i slične tablične kalkulatore, što se čini malo futuristički. Ipak, u populaciji iznad 75 godina e-mailom se služi 1.7 posto ljudi.

Ako vas zanima koliko još Hrvata dijeli vaše ime, Državni zavod za statistiku je na svoje stranice stavio i pretraživač imena na kojem se vidi koliko osoba ima ista imena i prezimena.

Najčešća prezimena u Hrvatskoj su Horvat, Kovačević i Babić. Najčešća muška imena su Ivan, Josip, Marko, Stjepan i Tomislav, a najčešća ženska imena su Marija, Ana, Ivana, Mirjana i Katarina.

26.07.2013. 17:40:00
http://metro-portal.hr/skoro-trecina-hrvata-ima-samo-osnovnu-skolu/79500/