Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2012. 09:00:05
INVAZIJA SPAMERA

Skoro polovica profila na Facebooku i Twitteru je lažno

Prema šokantnim novim podacima na Facebooku, Twitteru, Pinterestu i ostalim društvenim mrežama čak je 40 posto profila spam

Fotografija vijesti

Kako društvene mreže poput Facebooka i Twittera postaju sve veći dio našeg virtualnog života, tako spameri ulažu ogroman trud da što bolje iskoriste taj trend, a prema novim podacima uopće im ne ide loše.

Prema Marku Risheru, izvršnom direktoru tvrtke za sigurnost na internetu Impermium, na Facebooku, Twitteru, Pinterestu i ostalim društvenim mrežama čak je 40 posto profila lažno i služi za širenje spam.

"Društveni spam je puno efikasniji nego spam pošta, a spameri to iskorištavaju s velikom predanošću", rekao je Risher.

Stručnjaci iz Impermiuma tvrde kako je oko 8 posto poruka poslanih na društvenim mrežama čisti spam, što je dvostruko više nego u proteklih šest mjeseci.

Modus operandi je svima poznat. Na vašem zidu osvane poruka, fotografija ili video koje morate "lajkati" da kako bi ih vidjeli, a kada kliknete "sviđa mi se" tada omogućavate aplikaciji da dođe do vaših osobnih podatak i nastavi se širiti društvenom mrežom putem vaših prijatelja.

Društvene mreže ozbiljno su se uhvatile u koštac sa spamerima što je u proteklih par mjeseci rezultiralo s nekoliko tužbi za ilegalno oglašavanje i prijevare.     

31.05.2012. 09:00:05
http://metro-portal.hr/skoro-polovica-profila-na-facebooku-i-twitteru-je-lazno/71507/