Metro-portal.hr

objavljeno 02.02.2013. 13:41:00
SUMANUTO

Skoro 4.5 milijarde eura potrošeno na estetske zahvate

Sumanuta cifra potrošena je na plastične operacije i neinvazivne zahvate, a ove godine se očekuje porast od barem deset posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Estetska kirurgija postala je već uobičajena stvar, a prošle se godine na raznorazne zahvate potrošilo 4.4 milijarde eura u cijelom svijetu, procjena je foruma estetskih kirurga i dermatologa IMCAS.

Svota je potrošena na invazivne i neinvazivne zahvate, od liposukcije i povećanja grudi do injekcija botoksa, lasera i sličnih tretmana.

Prema procjenama, ove će godine iznos dosegnuti gotovo 5 milijardi dolara, što estetsku kirurgiju čini jednom od zanimljivijih grana medicine.

Predviđa se porast od deset posto, s izuzetkom Azije koja već polako preuzima primat na tržištu, gdje se računa s rastom od 14 posto. 

Europa će, s druge strane, porasti najmanje, 6.6 posto zbog recesije, a najpopularnije je pomlađivanje osoba starijih od pedeset godina, dok je u Aziji glavni hit operacije nosa i očnih kapaka kako bi se postigao europskiji izgled. 

Najveći je zastoj doživjela industrija povećanja grudi, koja je zbog skandala s francuskim implantatima u Europi doživjela pad od preko devet posto, što je na globalnoj razini dovelo do minimalnog rasta od niti dva posto.

02.02.2013. 13:41:00
http://metro-portal.hr/skoro-4-5-milijarde-eura-potroseno-na-estetske-zahvate/76286/