Metro-portal.hr

objavljeno 25.04.2013. 19:02:00
NAPOKON

Školarcima više voća i povrća i to od domaćih proizvođača

Procjenjuje se da će trošak jednog obroka voća i povrća iznositi 0,23 eura po djetetu.

Domaće je domaće
Domaće je domaće (Shutterstock)

Od iduće školske godine u osnovnim školama u Hrvatskoj provodit će se Shema školskog voća, što znači da će svi učenici od prvog do četvrtog razreda imati dodatni obrok svježeg voća ili povrća koje će se, gdje god bude moguće, nabavljati od najbližih domaćih proizvođača.

Shemu školskog voća Hrvatska je po načelima Europske unije odlučila uvesti kao mjeru kojom bi se spriječila debljina i bolesti zbog loše prehrane u dječjoj dobi te pridonijelo potrošnji voća i povrća. Program će se provoditi od 1. kolovoza ove godine do kraja iduće školske godine, to jest do 31. srpnja 2014.

U Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo ističu da je po podatcima o uhranjenosti djece u dobi od sedam do 14 godina od 2005. do 2009. njih 26,4 posto imalo prekomjernu težinu. Od toga ih je 15,2 posto imalo povećanu tjelesnu masu, a 11,2 posto djece bilo je debelo.

U većini osnovnih škola već je dobro organiziran sustav školske prehrane u koju su uključeni i obroci koji sadržavaju voće i povrće, ali nije dovoljno zastupljeno u svakodnevnoj prehrani djece. Svrha je da se kroz Shemu školskog voća podigne razina svijesti o važnosti voća i povrća u pravilnoj prehrani, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U sklopu programa, voće i povrće nudit će se kao zaseban obrok neovisno o obroku u sklopu školske prehrane. Preporučena dnevna količina ovisi o dobi djeteta i proizvodu, a iznosi od 100 do 150 grama. Procjenjuje se da će trošak jednog obroka voća i povrća iznositi 0,23 eura po djetetu.

25.04.2013. 19:02:00
http://metro-portal.hr/skolarcima-vise-voca-i-povrca-i-to-od-domacih-proizvodjaca/77792/