Metro-portal.hr

objavljeno 02.09.2011. 12:29:00
POČINJE ...

Škola počinje 5. rujna, na moru tjedan dana kasnije

Za većinu učenica i učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola nova školska 2011./2012. godina počet će u ponedjeljak, 5. rujna

Prvi dan škole je u ponedjeljak
Prvi dan škole je u ponedjeljak (Shutterstock)

Za većinu učenica i učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola nova školska 2011./2012. godina počet će u ponedjeljak, 5. rujna, dok će za učenike u četiri dalmatinske županije - Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji nastava početi tjedan dana kasnije - u ponedjeljak 12. rujna jer su te županije zatražile odgodu početka nastave zbog vrućina i turističke sezone.

Tako će "školsko zvono" već u ponedjeljak, 5. rujna u 16 hrvatskih županija i na području Grada Zagreba označiti da je nova školska godina počela za srednjoškolce i osnovnoškolce, među kojima će biti i više od 41 tisuća onih koji će prvi put sjesti u školske klupe.

Prema okvirnim podatcima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) ove godine u Hrvatskoj ima 41.223 prvašića što je povećanje u odnosu na proteklu školsku godinu, a i prekida višegodišnji negativan "trend" smanjivanja broja prvašića. Ipak, u osam hrvatskih županija i dalje se u prve razrede osmoljetke upisuje sve manje učenika, a najlošije je stanje u Primorsko-goranskoj županiji.

Kad je pak riječ o srednjim školama, za njih tri - požešku Gimnaziju, Medicinsku školu u Zadru i XV. zagrebačku gimnaziju - nova godina bit će obilježena i uvođenjem jedne novosti. Riječ je o pilot-projektu e-imenika koji će se provoditi u ukupno devet prvih razreda spomenutih škola i to u po tri prva razreda u svakoj od njih.

Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, a pokrovitelj MZOŠ. Voditeljica Barbara Kolarek izjavila je Hini da je pilot-projekt ovoga tjedna predstavljen u tri škole koje će ga provoditi - u srijedu je predstavljen u XV. gimnaziji u Zagrebu, a potom u četvrtak u Požegi, a danas u Zadru.

Nastavnici će tako, objasnila je Kolarek, u te razrede na početku školske godine ući s tablet računalom preko kojega će se uključiti u elektronski imenik koji je softverski integriran u to računalo, odnosno, priključit će se na server koji je u CARNet-u.

Kako je istaknula, zadaće elektronskog imenika su, među ostalim, da omogući lakši unos podataka i detaljne statistike, te da roditelji mogu trenutačno pristupiti u online školski dnevnik. Tako će roditelji, putem svoje šifre, moći kada to budu htjeli vidjeti ocjene svoje djece, kao i njihove izostanke s nastave te primjedbe nastavnika.

Projekt je u eksperimentalnoj fazi u kojoj će se, dodala je Kolarek, moći vidjeti i otkloniti njegovi nedostatci, a i nastavnici će se moći priviknuti na nov uređaj

Tablet PC najnoviji je koncept osobnoga prijenosnog računala koji koristi ekran kao pločicu za pisanje, a najčešće se koristi na mjestima gdje su standardna računala nezgrapna ili nepraktična, a i lakši su od većine prijenosnih računala.

 

 

02.09.2011. 12:29:00
http://metro-portal.hr/skola-pocinje-5-rujna-na-moru-tjedan-dana-kasnije/62814/