Metro-portal.hr

objavljeno 28.10.2008. 07:27:21

Skinsi željeli ubiti Obamu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američki savezni agenti razbili su urotu "skinheadsa" da ubiju demokratskog predsjedničkog kandidata Baracka Obamu, te usmrte više od stotinu crnaca u ubilačkom pohodu u saveznoj državi Tennessee, objavio je u ponedjeljak Ured za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF), prenose američki mediji.

U sudskim dokumentima, koji su u ponedjeljak postali dostupni javnosti, agenti ATF-a navode da su spriječili planove dvojice neonacističkih 'skinheadsa' da opljačkaju prodavaonicu oružja i napadnu većinski crnačku srednju školu. Agenti navode da 'skinheadsi' nisu imenovali neku određenu školu.

Jim Cavanaugh, specijalni agent ureda ATF-a u Nashvilleu, Tennessee, rekao je da su dvojica muškaraca planirala ustrijeliti 88 i dekapitirati 14 crnaca. Brojevi 88 i 14 imaju simbolično značenje u zajednici bijelih supremacista.

"Oni nisu vjerovali da bi mogli to učiniti, već da bi bili ubijeni u pokušaju atentata"

Dvojica 'skinsa' željeli su krenuti i u nacionalni ubilački pohod, s Obamom kao konačnim ciljem, rekao je Cavanaugh za AP."Rekli su kako bi to bio njihov posljednji, završni čin, da pokušaju ubiti senatora Obamu", rekao je Cavanaugh.

Obamin glasnogovornik Bill Burton rekao je da kampanja neće komentirati navodnu urotu.

Osumnjičeni 'skinheadsi', 20-godišnji Daniel Cowart iz Bellsa, Tennessee, i 18-godišnji Paul Schlesselman iz grada West Helena, Arkansas, pritvoreni su bez prava na oslobađanje uz jamčevinu.

Agenti ATF-a su prilikom uhićenja Cowarta i Schlesselmana zaplijenili pušku, skraćenu sačmaricu i tri pištolja. Vlasti navode kako su se dvojica osumnjičenih pripremala provaliti u prodavaonicu oružja da ukradu još naoružanja, izvijestila je TV Fox News.

Cowart i Schlesselman optuženi su za posjedovanje neregistriranog vatrenog oružja, urotu da ukradu oružje iz trgovine oružjem i prijetnju kandidatu za predsjednika. (hina/metro-portal)

28.10.2008. 07:27:21
http://metro-portal.hr/skinsi-zeljeli-ubiti-obamu/12705/