Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2019. 09:01:00
STVARNO?

Skinite višak kilograma limunom, ali na čudan način

Ispitanici su se osjećali mršavijima i laganijima kada su mirisali limun, dok je miris vanilije imao sasvim suprotan učinak

Miris limuna potiče mršavljenje?
Miris limuna potiče mršavljenje? (Shutterstock)

Mirisi imaju puno veći utjecaj na naš organizam nego što to možemo i zamisliti, pa će tako, primjerice, mirisanje limuna učiniti da se osjećamo mršaviji, poboljšat će nam sliku o vlastitom tijelu i podići samopouzdanje, kažu znanstvenici. 

"U mozgu postoji nekoliko mentalnih slika našeg tijela  koje su neophodne za uspješnu komunikaciju s okolinom. Te slike neprestano se osvježavaju u skladu s informacijama koje dolaze izvana", objašnjava za Fox News voditeljica studije Giada Brianza.

"Ovo je istraživanje pokazalo da miris može utjecati na našu sliku o sebi te na emocije koje su u vezi s našim doživljajem tijela", dodaje Brianza.

Studija je otkrila da su se ispitanici osjećali mršavijima i laganijima kada su mirisali limun, dok je miris vanilije imao sasvim suprotan učinak - ispitanici su se osjećali tromije i veće. 

Zanimljivo je i da miris ima jak utjecaj na svjesno ponašanje, dok zvuk utječe na nesvjesno. Zvukom su se bavile ranije studije.

"Naše otkriće moglo bi dovesti do učinkovitijih terapija za osobe koje pate od poremećaja u prehrani", kaže Brianca za Fox News. 

Miris limuna i inače se koristi za razbuđivanje i dizanje raspoloženja stoga i nečudi toliko da ima ovakav utjecaj na naš doživlja sebe. 

21.09.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/skinite-visak-kilograma-limunom-ali-na-cudan-nacin/120808/