Metro-portal.hr

objavljeno 25.10.2012. 18:41:00
BILI SMO NA SAVRŠENOM SKIJANJU

Skijanje vam je skupo? NIJE! Priuštite si najljepše skijanje u Francuskoj za samo 1995 kuna!

Prijevoz, ski-karta i smještaj u Val Cenisu, na samom skijalištu s više od 125 km staza – to se može samo u Francuskoj

Val Cenis - Francuska
Val Cenis - Francuska (Arhiva)

Brine vas da ove godine nećete moći na skijanje? Zaboravite na dosadna austrijska skijališta na kojima morate "klipsati" do žičare u pancericama, ili nedajbože, voziti se kilometre daleko automobilom. Zaboravite na to da ćete morati strahovati hoće li uopće biti snijega i u najboljem slučaju spuštati se po onih par uskih staza od umjetnog snijega. A da ne govorimo o tome kako ćete samo ski-kartu platiti više nego cijeli aranžman u Francuskoj.

Nema skijanja u Europi do Alpa - Francuska je savršena, snijega ima uvijek, u prirodu ćete se zaljubiti na prvi pogled, u ljude na drugi, a vina i sireve ste već zaljubljeni.

Val Cenis jedno je od najljepših skijališta u Francuskoj. Obuhvaća tri polazne stanice spleta od tridesetak ski-liftova koji kreću iz podnožja triju životopisnih sela francuskih Alpa. U tjedan dana skijanja jedva ćete uspjeti obići sve staze. Na skijalištu nema gužve, nikada se na žičaru ne čeka više od minutu-dvije. Staze su za svačiji ukus – od zelenih za početnike (od kojih je jedna duga čak 16 km) do zahtjevnih crnih na koje će vas odvesti žičara. S vrha će se pružati zapanjujući pogled na Alpe, na jezero, plavo nebo i očaravajuća bjelina svugdje oko vas koja vas poziva da ostavite na njoj tragove svojih skija.

Da biste u svemu ovome uživali, morate pretrpjeti samo jednu kvaku, a to je prilično duga vožnja autobusom. Srećom, većinu ćete prespavati jer bus kreće u 11 sati navečer, a ako budete pametni i ponesete koji jastučić, neće vam biti neudobno. Ujutro kad se probudite iskrcat će vas pred supermarketom gdje se, po zagrebačkim cijenama ili čak nižim, možete opskrbiti hranom. Supermarket je odlično opskrbljen, ima čak i svježih kozica koje koštaju nevjerojatnih 4 eura za kilu, a toliko ćete platiti i sasvim pristojno francusko vino. Nakon jednosatne stanke za opskrbu ima još dvadesetak kilometara do odredišta.

Smjestit će vas u apartmane. Oni nisu ni po čemu posebni, čisti su i solidni, osim po tome što su smješteni na samom skijalištu pa nećete trebati hodati niti jedan metar do žičare, već ćete se lijepo spustiti na skijama do polazne stanice udaljene stotinjak metara. Toliko je udaljeno i selo u kojem ima dovoljno restorana, trgovina i kafića da možete birati hoćete li kuhati sami ili jesti vani.

Cijena aranžmana uključuje i ski-kartu pa se za nju ne morate brinuti. Oduševit će vas pogled na mapu skijališta. Ima toliko staza da ćete se trebati jako potruditi da ih sve obiđete. Ako svoje skijanje želite započeti na nekoj drugoj polaznoj stanici, tamo će vas lako odvesti bus koji je besplatan, mada za to nema stvarne potrebe jer su sve staze umrežene.

Ovo skijalište ima mnogo čari, a jedna od njih je i ta što početnici mogu već prvog dana uživati u vožnji žičarom skoro do samog vrha planine jer od tamo kreće staza Escargot (puž), zapravo zimi zatvorena cesta za Torino. Vrlo je blaga i nevjerojatno dugačka, tako da će početnici odmah steći malo samopouzdanja i sasvim sigurno, odmah zavoljeti skijanje.

S jednog se vrha, ako vam je do šetnje, možete odšetati, ili odskijati do mjesta na kojem čuvaju haskije, s drugog možete uživati u predivnom pogledu na jezero. Snijega uvijek ima dovoljno, a staze su prilično dobro uređene. Što je najvažnije, za razliku od dvadesetak kilometara udaljenog Val Thorens, na stazama, a tako ni na žičarama, nikada nema gužve. Ako želite, možete imati dojam da je planina samo vaša.

Nakon što se iscrpite na skijanju, osvježiti se možete u bazenu apartmanskog naselja. Navečer nećete morati slušati cajke ili slične hrvatske narikače koje obično za našu raju angažiraju Austrijanci. Za razliku od njih, Francuzi će vam ponuditi diskretniju, ali ne manje zanimljivu zabavu. Možete klizati, igrati hokej, otići na bowling, krenuti na noćno skijanje pod bakljama, zaigrati bilijar ili se jednostavno prepustiti kulinarskim užicima u nekom od finih restorana. Kako na skijanje obično po turi kreće stotinjak ljudi, sigurno ćete pronaći i dobro društvo, ako ga niste sami poveli sa sobom.

Klinci će uživati jer ih uvijek ima barem desetak onih do deset godina starosti, a za teenagere i njihovu zabavu pobrinut će se i vodiči. Nikad se još niti jedan teenager nije požalio da mu je na skijanju u Val Cenisu bilo dosadno. Dakle, ima za svakoga ponešto. 

Vjerujete li da svu ovu divotu možete iskusiti za samo dvije tisuće kuna? Trebat će vam uz to još stotinjak eura za hranu. Za samo četrdeset eura možete posuditi kompletnu vrhunsku opremu za skijanje. Takvu će vam cijenu kod lokalnog iznajmljivača srediti vodič agencije Best Travel. To je jeftinije nego u Zagrebu, a nećete morati strahovati hoće li se nešto potrgati. 

FIRST MINUTE CIJENA ZA OVO PUTOVANJEU AGENCIJI BEST TRAVEL JE SAMO 1,995 KUNA  - i u nju je uključen put autobusom, ski-karta i najam apartmana. 

25.10.2012. 18:41:00
http://metro-portal.hr/skijanje-vam-je-skupo-nije-priustite-si-najljepse-skijanje-u-francuskoj-za-samo-1995-kuna/74526/