Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2011. 09:28:20
LOŠ ZNAK

Skandinavske guske kasne u Veliku Britaniju

Guske, patke i labudovi u svojim migracijama u sadašnje vrijeme kasne mjesec dana u odnosu na razdoblje prije 30 godina

(Wikipedia)

Zanstvenici trvde da su guske, patke i labudovi koji provode zimu u Sjevernoj Europi prisiljene mijenjati svoje navike seobe zbog povećanja temperature

Usporedivši vrijeme migracija ptica s onima od prije 30 godina, istraživači iz Finske došli su do nevjerovatnog zaključka kako ptice u svojim migracijama u sadašnje vrijeme kasne mjesec dana u odnosu na razdoblje prije 30 godina.

Predstavnici britanske udruge koja brine o migracijama tvrde kako je broj vrsta ptica na Otoku u naglom padu.

Aleksi Lehikoinen, glavni istraživač s helsinškog sveučilišta, istražio je problem migracije u ovom dijelu Europe u nekoliko posljednjih desetljeća.

"Još jedna stvar koju smo zaključili jest ta da se temperatura vode naglo diže u odnosu na temepraturu zraka. To znači da ima više hrane za te vrste na ovom području", kaže Lehikoinen.

"U ovoj zemlji smo pri kraju migracija ptica koje dolaze iz Skandinavije, Rusije i Sibira. Mi smo posljednja stanica tako da neke ptice uopće ne dolaze", kaže istraživač dr. Geoff Hilton. 

Zanastvenici smatraju da ove promjene u migracijama ptica mogu ukazati i na velike ekološke promjene u nekim područjima.„Ako slučajno izgubite tisuće gusaka iz vlažnih područja, postoje velike šanse da će se nešto dogoditi s tim područjem", kazao je dr. Hilton te dodao kako nas priroda napušta.

Tim istraživača iz Finske sada radi na novoj studiji kako bi zaključili koje su to ptice odlučile ostati u sjevernoj Europi, a koje.

21.11.2011. 09:28:20
http://metro-portal.hr/skandinavske-guske-kasne-u-veliku-britaniju/65677/