Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2014. 13:26:00
SAVJETI

Skandinavska prehrana - dobra kao i mediteranska

Kako su znanstvenici zaključili da je skandinavski način prehrane barem jednako dobar kao i mediteranski, evo nekoliko glavnih karakteristika

Zdrave ribe iz sjevernih mora
Zdrave ribe iz sjevernih mora (Shutterstock)

Skandinavska prehrana jednako je blagotvorna za zdravlje kao i mediteranska, zaključili su znanstvenici, pa ne bi bilo loše upoznati se s tim, na prvi pogled malo egzotičnim stilom pripreme hrane koji je ipak jako blizak.

Ova prehrana uključuje konzumaciju mliječnih proizvoda, ribu, raženi kruh, razne bobice i nemasno crveno meso, a ako se prisjetite poznatih Nordijaca, teško da ćete pronaći i jednog koji ima viška kilograma.

Bogatstvo crvenog mesa čini ovu prehranu visokoproteinskom, no bez masti i s puno omega-3 masnih kiselina koje su izuzetno blagotvorne za učinkovito funkcioniranje organizma. 

Prije glavnog jela uglavnom se konzumiraju kuhana jaja, dimljeno meso i riba kao i kiselo povrće, što smanjuje osjećaj gladi.

Skandinavska prehrana smatra da je nemasno crveno meso zdravije i bolje od teletine ili piletine, koja se zamjenjuje ribom iz sjevernih mora poput skuša, haringi ili bakalara upravo zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina.

Maslinovo ulje skandinavske prehrane je repino ulje zbog većeg udjela omega-3 masnih kiselina, a kruh je obavezno raženi, nikako bijeli. 

Voće se pretežno odnosi na borovnice i slične bobice zbog visokog udjela antioksidansa, dok od povrća najviše konzumiraju špinat, kelj i kupus, bogate vitaminima B i C. 

Što se tiče obroka, ima ih najmanje pet dnevno i nisu baš obilni, tako da kroz cijeli dan imate dovoljno energije.

Sve u svemu, zvuči zanimljivo, isprobajte!

05.02.2014. 13:26:00
http://metro-portal.hr/skandinavska-prehrana-dobra-kao-i-mediteranska/83103/