Metro-portal.hr

objavljeno 31.03.2011. 19:30:00
KVALITETA OBRAZOVANJA

Skandinavci najbolje govore engleski, Južnoamerikanci najlošije

Vladanje engleskim jezikom sve više postaje osnovni uvjet za sudjelovanje u međunarodnom poslovanju, ali nova studija pokazuje velike razlike u poznavanju tog jezika u svijetu

Fotografija vijesti

Među zemljama u kojima engleski nije materinski jezik, njime se najbolje vlada u Skandinaviji dok Rusija, Turska i južnoameričke zemlje zaostaju, po studiji koju je u srijedu objavio English First (EF), najveća svjetska škola za jezike. U studiji se uspoređuju rezultati ispita više od 2,3 milijuna odraslih osoba iz 44 zemlje od 2007. do 2009. godine.

Kina i Indija postigle su lošije rezulate no što se očekivalo, unatoč njihovim velikim osobnim ulaganjima u učenje engleskog jezika, i zauzele 29 i 30. mjesto među 44 zemlje. Iako analitičari kažu da bi Kina mogla postati zemlja s najvećim brojem ljudi koji govore engleski, razina poznavanja jezika još uvijek zaostaje iza Južne Koreje, Japana i zapadne Europe.

Indija nije prošla ništa bolje od Kine bez obzira na to što je bila britanska kolonija. U poznavanju engleskog jezika predvodi sjeverna Europa gdje je više od 90 posto učenika obvezno tijekom školovanja učiti engleski. Italija i Španjolska zaostaju za ostatkom Europe i zauzele su 23. i 24. mjesto.

Studija je utvrdila snažnu povezanost između bogatstva i poznavanja engleskog za što autori kažu da je i uzrok i posljedica. Bogatije države imaju više novca za obrazovanje što dovodi do boljeg poznavanja jezika. To pak rezultira s više gospodarskih prilika na globalnoj razini.

Na ispitima je najlošije rezultate postigla Južna Amerika, no studija ukazuje da ta regija već ima zajednički jezik, španjolski, što može umanjiti poticaj za učenje engleskog. Hrvatska nije bila obuhvaćena ovim istraživanjem.

31.03.2011. 19:30:00
http://metro-portal.hr/skandinavci-najbolje-govore-engleski-juznoamerikanci-najlosije/57199/