Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2018. 08:01:00
ČUDO?

Sjevernokorejsko rješenje na pomolu?

Signali popuštanja iz Pjongjanga: sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je priopćio da njegova zemlja odmah obustavlja testove nuklearnog oružja. Japan je skeptičan, dok su SAD i Južna Koreja pozdravili ovu odluku

Kim mijenja retoriku
Kim mijenja retoriku (Arhiva)

Nakon godina prijetnji i vojnih demonstracija moći, Sjeverna Koreja je iznenada priopćila da obustavlja svoj kontroverzni program nuklearnog naoružavanja. „Od 21. travnja Sjeverna Koreja obustavlja nuklearne probe i lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa" - tako glasi citat južnokorejske novinske agencije Jonhap koja se poziva na  novinsku agenciju Sjeverne Koreje KCNA.

Sudeći po tom izvješću s radom bi trebalo da prestati i postrojenje za nuklerane testove, na sjeveru zemlje - time bi se trebala potvrditi već izražena volja Sjeverne Koreje da suspendira nuklearne testove. KCNA prenosi riječi Kim Jong-una da „dalji testovi nisu potrebni", te da je postrojenje „ispunilo svoj zadatak".

Ove odluke su donesene u petak, na sastanku Centralnog komiteta vladajuće stranke Sjeverne Koreje. Istodobno je rečeno kako Sjeverna Koreja želi - u dijalogu s međunarodnom zajednicom - postići mir i ekonomski rast.

Napetosti na Korejskom poluotoku kao i sjevernokorejski nuklearni i raketni programi već godinama spadaju među najopasnija područja međunarodne politike. Značajno pogoršanje je nastupilo 2017. godine nakon što je Sjeverna Koreja više puta testirala rakete, a početkom rujna još jednu nuklearnu bombu, čime su prekršene rezolucije UN.

Japan se još uvijek osjeća ugroženim

Japanska vlada je reagirala skeptično na vijesti iz Sjeverne Koreje. Promjena kursa koju je najavio Pjongjang je korak naprijed, rekao je premijer Šinzo Abe novinarima, ali, mora se pažljivo promatrati je li ovaj korak zaista dovodi do „provjerljivog i nepovratnog uništenja zaliha nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje."

Ministar odbrane Icunori Onodera je istaknuo da se deklaracija Sjeverne Koreje odnosi samo na test zabrane testova interkontinentalnih balističkih raketa - ali ne i na testove raketa kratkog i srednjeg dometa, u čijem dometu su Japan i Južna Koreja. Zbog toga Japan ovu najavu Sjeverne Koreje smatra „nezadovoljavajućom" i „nedovoljnom".

Priprema se samit

U srijedu je javnost obaviještena da je bivši šef CIA i novoimenovani ministar vanjskih poslova SAD-a Mike Pompeo nedavno posjetio Kim Jong-una. Cilj tog posjeta je bio dogovor samita između predjsednika dvije zemlje, Kim Jong-una i Donalda Trumpa - krajem svibnja ili početkom lipnja.

Američki predsjednik je putem Twitera pozdravio najavu iz Pjongjanga: „Dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet - veliki napredak. Radujem se našem samitu".

EU je također s olakšanjem dočekao vijest iz Pjongjanga. "To je pozitivan korak u smjeru koji bi značio kompletnu, provjerljivu i nepovretu ne-nuklearizaciju", priopćila je povjerenica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini u subotu. 

Već u petak sljedećeg tjedna će doći do sastanka predsgednika dvije Koreje, u demilitariziranoj zoni između dvije države. Formalno, Sjeverna i Južna Koreja su još uvijek u ratu. Korejski rat (1950-53) je okončan sporazumom o prekidu vatre, ali mirovni sporazum ne postoji.

Piše: DW
23.04.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/sjevernokorejsko-rjesenje-na-pomolu/111685/