Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2009. 11:32:00
Porasle tenzije

Sjevernokorejski brod teže oštećen u sukobu

Ratni brodovi Sjeverne i Južne Koreje zapucali su jedan na drugoga prvi put nakon sedam godina, pri čemu su oštećena plovila na obje strane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Službeni Seul objavio je da je sjevernokorejski brod ušao 1,3 kilometra u dubinu južnokorejskih teritorijalnih voda u Žutom moru. Južnokorejski glavni stožer priopćio je da suprotna strana prvo dobila verbalno upozorenje, a nakon toga je ispaljeno nekoliko hitaca upozorenja iznad broda. Sjevernokorejski ratni brod odgovorio je pucajući po južnokorejskom plovilu.

"Uzvratili smo na napad", nakon čega se njihov brod povukao, navodi se u priopćenju južnokorejske vojske.

U kraćoj pucnjavi nije bilo ranjenih. Južnokorejski brod na sebi ima nekoliko rupa od metaka, a sjevernokorejski je navodno teže oštećen.

U Pjongjangu je, naravno, objavljena drugačija verzija priče. "Južnokorejska vojska bi se morala ispričati za ovu oružanu provokaciju", navodi službena agencija KCNA.

Morsku granicu dviju zemalja u Žutome moru čini tzv. Sjeverna linija razgraničenja (NLL) koju su jednostrano ustanovile snage UN-a na kraju Korejskog rata (1950-1953.). Pjongjang tu granicu ne priznaje. Dvije su zemlje tehnički još uvijek u ratu.

Sjeverna Koreja se i ranije znala poslužiti vojnim provokacijama kako bi došla na dnevni red važnih diplomatskih događaja. Pjongjang traži izravni dijalog sa Sjedinjenim Državama oko svog nuklearnog programa, a Washington uskoro namjerava odgovoriti hoće li prihvatiti zahtjev.

Predsjednik Obama uskoro kreće na azijsku turneju u sklopu koje će posjetiti Japan, Kinu, Singapur i Južnu Koreju. (hina/metro-portal)

10.11.2009. 11:32:00
http://metro-portal.hr/sjevernokorejski-brod-teze-ostecen-u-sukobu/26099/