Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2009. 16:45:48
PREDVIĐANJA

Sjeverni morski put bit će plovan za 10 godina

Led se topi brže od dosadašnjih predviđanja, a nestaje čak i sibirska merzlota.

(Corbis)

Nakon što je proučila ledene formacije na sibirskoj obali, njemačka znanstvenica Heidemarie Kassens predvidjela je u ponedjeljak da će normalni brodovi za 10 do 15 godina moći ljeti ploviti cijelim Sjevernim morskim putem.

Znanstvenica s Oceanografskog instituta Leibniz u Kasselu prije je mislila da će se to dogoditi oko 2050., ali je sada rok znatno pomaknula unaprijed zbog brzog ritma klimatskih promjena.

Sjeverni morski put je brodarska linija između Atlantika i Pacifika duž ruske dalekoistočne i sibirske obale. Veliki dio puta prolazi kroz arktičke vode i neki su njegovi dijelovi prohodni samo dva mjeseca u godini.

Nakon što je provela šest tjedana na ekspediciji u Laptevskom moru, u Arktičkom oceanu, događaje je nazvala alarmantnim. Regija oko toga mora bila je najveći izvor novoga leda, ali je on ove godine gotovo izostao.

"Ledeni pokrov se topi brže nego što su naši modeli predviđali", rekla je Kassens, dodavši da se topi čak i sibirska merzlota (trajno zamrznuto tlo). (hina/metro-portal)

04.05.2009. 16:45:48
http://metro-portal.hr/sjeverni-morski-put-bit-ce-plovan-za-10-godina/17294/