Metro-portal.hr

objavljeno 10.09.2017. 14:16:00
SPRETNI

Sjeverna Koreja sve više izbjegava sankcije UN-a

Do objave dokumenta dolazi uoči odluke koju se u ponedjeljak očekuje od Vijeća sigurnosti o osmom nizu sankcija protiv Sj. Koreje

Kim je vješt u poslovima ispod stola
Kim je vješt u poslovima ispod stola (Arhiva)

Što se više međunarodnih sankcija uvodi protiv Sjeverne Koreje kako bi zaustavila programe nuklearnog i konvencionalnog naoružanja, to ih Pjongjang više pokušava zaobići, piše u izvješću stručnjaka UN-a objavljenom ovog vikenda.

Do objave dokumenta dolazi uoči odluke koju se u ponedjeljak očekuje od Vijeća sigurnosti o osmom nizu sankcija protiv Sj. Koreje. Izvješće formalno potvrđuje informacije prenesene u kolovozu medijima iz diplomatskih izvora.

'Zemlja nastavlja izbjegavati embargo na oružje, stroge financijske i sektorske sankcije' koje je uveo UN, 'pokazujući da što je više sankcija sve su brojnija njihova zaobilaženja', rezimiraju stručnjaci.

Njihovo razdoblje proučavanja proteže se od veljače do kolovoza. Tijekom tog vremena 'Sj. Koreja je napravila značajan pomak u području oružja za masovno razaranje usprkos najpotpunijem režimu ciljanih sankcija ikada uvedenom u povijesti UN-a', bilježi se u dokumentu.

Nakon dva nuklearna testiranja 2016., Pjongjang je ispalio 14 balističkih raketa 2017., od kojih dvije međukontinentalne, podsjećaju stručnjaci čije je izvješće zaključeno prije nego je ispaljena raketa srednjeg dometa iznad Japana polovicom kolovoza a nuklearno testiranje izvedeno početkom rujna.

'Sj. Koreja nastavlja kršiti financijske sankcije s agentima u inozemstvu koji vrše financijske transakcije u ime nacionalnih entiteta', piše u dokumentu. U tijeku su istrage o nekoliko dosjea koji uključuju Siriju i afričke zemlje, ističu stručnjaci.

Suprotno rezolucijama UN-a, Pjongjang nastavlja izvoziti praktički sve proizvode uvrštene u rezolucije UN-a, što joj je donijelo najmanje 270 milijuna dolara u proučavanom razdoblju, po dokumentu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un priredio je veliku proslavu kako bi čestitao svojim nuklearnim znanstvenicima i tehničarima koji su izveli šesti i najveći nuklearni pokus u zemlji prije tjedan dana, objavila je korejska službena novinska agencija u nedjelju.

Agencija KCNA ne specificira kad je banket, s umjetničkom priredbom i fotografiranjem s vođom, održan ali analitičari kažu da se to najvjerojatnije zbilo u subotu. 

'Nedavno testiranje hidrogenske bombe velika je pobjeda korejskog naroda plaćena njihovom krvlju i odricanjem u ovo izazovno doba', kazao je Kim.

10.09.2017. 14:16:00
http://metro-portal.hr/sjeverna-koreja-sve-vise-izbjegava-sankcije-un-a/107240/