Metro-portal.hr

objavljeno 07.03.2013. 15:15:00
LOONIES

Sjeverna Koreja prijeti SAD preventivnim nuklearnim udarom

Kim Jong-un je zaoštrio retoriku do maksimuma, može li biti toliko lud da pokrene nuklearni rat?

Je li Kim Jong-un stvarno toliko lud?
Je li Kim Jong-un stvarno toliko lud? (Arhiva)

Kim Jong-un hoda po tankoj žici, napetih živaca i potpuno sumanut, moglo bi se reći nakon današnjeg priopćenja u kojem Sjeverna Koreja izravno prijeti nuklearnim udarom na SAD, tvrdeći da je rat neizbježan.

Naime, SAD i Južna Koreja nisu otkazale godišnje zajedničke vježbe, pa Kim Jong-un nastavlja verbalni rat, uz strah svih razumnih ljudi da ga ne pretvori u termonuklearni.

Kako se kaže u priopćenju sjevernokorejske vlade, SAD se sprema pokrenuti nuklearni rat, naše revolucionarne oružane snage prisvajaju si pravo na preventivni nuklearni napad radi uništenja uporišta agresora!

Glasnogovornik je upozorio da je drugi korejski rat 'neizbježan' nakon što su Washington i Seul odbili otkazati velike zajedničke vojne manevre predviđene za sljedeći tjedan. Rodong Sinmun, službeni dnevnik jedine stranke, iznio je prijetnju o 'termonuklearnom ratu'.

Vijeće sigurnosti treba se sastati u četvrtak u New Yorku kako bi na prijedlog Washingtona i Pekinga izglasalo tekst o novim sankcijama za Sjevernu Koreju u sprečavanju da se domogne potrebne tehonologije za razvoj nuklearnog i balističkog programa.

Radi se o zamrzavanju svih financijskih odnosa, uključujući prijenos gotovinskih sredstava, ako bi te transakcije mogle poslužiti naporima Pjongjanga da se domogne atomskog oružja i raketa dugog dometa. 

07.03.2013. 15:15:00
http://metro-portal.hr/sjeverna-koreja-prijeti-sad-preventivnim-nuklearnim-udarom/76884/