Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2010. 11:13:00
NOVE TRZAVICE

Sjeverna Koreja osudila sutrašnje južnokorejske vojne vježbe

Nitko ne može ni zamisliti kako bi se slučaj na Korejskom poluotoku mogao završiti, sutra slijede nove vježbe

Hoće li S. Koreja opet uzvratiti napadom?
Hoće li S. Koreja opet uzvratiti napadom? (Getty Images)

Sjeverna Koreja u nedjelju je ponovno osudila nove južnokorejske vojne vježbe čije je održavanje predviđeno u ponedjeljak, a uslijedit će dva tjedna nakon sjevernokorejskog granatiranja južnokorejskog otoka.

Nove južnokorejske pomorske vježbe, koje bi trebale početi u ponedjeljak, nastavak su vježbi održanih nedavno zajedno s američkim marincima. Vježbe bi trebale trajati od ponedjeljka do petka i "sredstvo su poticanja na rat", objavila u nedjelju službena sjevernokorejska agencija KCNA.

"Neprijateljske provokacije Korejski poluotok dovele su do ekstremne situacije, koja je izvan kontrole, a nitko ne može ni zamisliti kako bi se ona mogla razvijati", upozorava KCNA.

U regiji su u petak počele i zajedničke vježbe japanskih i američkih vojnih snaga, najveće otkad napetosti na Korejskom poluotoku postoje. Vježbama se, kako su objasnile japanska i američka strana, obilježava 50-ta godišnjica američko-japanskog saveza, a trajat će do petka.

U subotu je novi južnokorejski ministar obrane Kim Kwan-Jin izjavio kako će njegova zemlja oštro odgovoriti u slučaju novoga napada Sjeverne Koreje.(hina/metro-portal)

05.12.2010. 11:13:00
http://metro-portal.hr/sjeverna-koreja-osudila-sutrasnje-juznokorejske-vojne-vjezbe/52220/