Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2010. 07:36:08
SNOVI

Sjeverna Koreja ostvarila fuziju?

Autistični dio korejskog poluotoka tvrdi da je ostvario san svih znanstvenika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Sjeverna Koreja, jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, priopćila je u srijedu da je uspješno izvela nuklearnu fuziju kako bi proizvela energiju, ali su tu tvrdnju nuklearni stručnjaci nazvali besmislenom.

Sjeverna Koreja, koja ne može proizvesti dovoljno električne energije da noću osvijetli zemlju, je rekla kako je stvorila novi izvor energije koji je usporedila s umjetnim suncem kako bi obilježila rođendan utemeljitelja države Kim Il-sunga, također zvanog Dan sunca.

Kim koji je umro 1994. je vječni predsjednik Sjeverne Koreje, a njegov sin je nastavio obiteljsku vlast nad ovom izoliranom zemljom.

Njezini državni mediji redovito iznose tvrdnje o pokoravanju zakona prirode što se podudara s rođendanima utemeljitelja države ili njegova sina i sadašnjeg čelnika kim Jong-ila, a to uključuje pojavu dvostrukih duga i izlazaka sunca tako sjajnih da mraz eksplodira proizvodeći zvuk petarde.

"Ako se sutra na nebu pokažu dva Sunca možda će onda ljudi povjerovati u ovu tvrdnju", rekao je Kune Y. Suh, nuklearni stručnjak na Seoulskom nacionalnom sveučilištu.

Do nuklearne fuzije dolazi kada se dvije atomske jezgre spoje kako bi stvorile teži element oslobađajući pri tome ogromne količine energije. Takve reakcije događaju se na Suncu i drugim zvijezdama i znanstvenicima bi ih bilo krajnje teško kontrolirati.

Tijekom godina bilo je tvrdnji znanstvenika da su pronašli vječiti izvor energije u vidu nuklearne fuzije, ali su kasnije bili opovrgnuti.

"Uspješna nuklearna fuzija u DPRK (Sjeverna Koreja) dovela je do konačnog prodora prema razvitku nove energije i otvorila novu fazu u nacionalnom razvitku najnovije znanosti i tehnologije", javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Nuklearna tehnologija Sjevera temelji se na reaktoru iz doba Sovjetskog Saveza i uvelike na tehnologiji iz 1940-tih i 1950-tih.

"Ovo izgleda veoma netočno i pretjerano", rekao je Suh. "Vjerojatno su izveli neki manji opit". (hina/metro-portal)

12.05.2010. 07:36:08
http://metro-portal.hr/sjeverna-koreja-ostvarila-fuziju/39807/