Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2010. 10:14:54
KUHA SE, KUHA

Sjeverna Koreja odgovornost prebacuje na Južnu i SAD

Službeni Pyongyang je objavio kako djelomično odgovornima za ispaljivanje projektila smatra Seul i Washington

Ruševine na otoku Yonphyongu poslije raketiranja
Ruševine na otoku Yonphyongu poslije raketiranja (Getty Images)

Južnokorejska vlada "odlučila je pojačati vojne snage na pet otoka u Žutome moru", izjavio je visoki dužnosnik južnokorejskog predsjedništva Hong Sang-Pyo, prenose agencije. Ta je najava stigla nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je spremna ponovno napasti Južnu. Pyongyang je usto optužio SAD da je djelomično odgovoran za sukob.

"U Žutome moru opasnost od sukoba između Sjeverne i Južne Koreje postoji samo zato što je ondje SAD jednostrano odlučio povući ilegalnu liniju razgraničenja" između dviju zemalja, izjavio je visoki sjevernokorejski vojni dužnosnik, aludirajući na kraj Korejskog rata (1950.-1953.). "Zbog toga SAD ne može izbjeći odgovornost za nedavno ispaljivanje projektila", kazao je.

Južnokorejski parlament u četvrtak je izglasao rezoluciju kojom osuđuje sjevernokorejsko granatiranje otoka i traži ispriku Pyongyanga. Osim toga, parlament rezolucijom od južnokorejske vlade traži da poduzme odlučne korake i brzu akciju kojima će spriječiti buduće provokacije Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak 170 granata na južnokorejski otok Yeonpyeong, izazvavši uzvratnu paljbu južnokorejskih snaga i zabrinutost međunarodne zajednice, prenosi France presse. Devedeset granata palo je u more, a 80 ih je posijalo strah i napravilo kaos na samome otoku, gdje su poginule četiri osobe. Južnokorejske su snage odgovorile na napad.

Američki predsjednik Barack Obama i njegov južnokorejski kolega Lee Myung-bak dogovorili su održavanje novih zajedničkih vojnih vježbi kao odgovor na topnički napad Sjeverne Koreje. Obama je u telefonskom razgovoru s južnokorejskim predsjednikom izjavio da SAD ostaje u potpunosti posvećen obrani svojeg saveznika, Južne Koreje te da je zajednički cilj vojnih vježbi koje će se održati u predstojećim danima osnažiti usku suradnju dviju zemalja kad je u pitanju sigurnost, kaže se u priopćenju Bijele kuće objavljenom u utorak navečer po američkom vremenu.

U prilog ovom dogovoru ide i vijest da je američki nosač aviona George Washington, koji se nalazi u sastavu Sedme flote, isplovio iz matične baze u japanskoj Yokosuki u srijedu ujutro po lokalnom vremenu. Iz zapovjedništva Sedme flote nisu to htjeli komentirati, već su samo naveli da je isplovljavanje nosača aviona bilo već ranije predviđeno. Na nosaču aviona George Washington nalazi se 75 borbenih zrakoplova, te posada od šest tisuća ljudi.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je izvijestilo kako će zajednička vojna vježba sa SAD-om, koja će se održati krajem mjeseca biti jasna poruka Sjevernoj Koreji. "Nakon telefonskog razgovora s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, složili smo se da ćemo vojnom vježbom poslati jasnu poruku Sjeveru, s obzirom na nedavnu situaciju", izvijestio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters. Seul razmatra mjere koje će predložiti UN-ovu Vijeću sigurnosti protiv Pyongyanga, izvijestio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. (hina/metro-portal)

25.11.2010. 10:14:54
http://metro-portal.hr/sjeverna-koreja-odgovornost-prebacuje-na-juznu-i-sad/51737/